Haye Slagmann van KV Oerterp/VKC zoekt naar een afspeelmogelijkheid.
Haye Slagmann van KV Oerterp/VKC zoekt naar een afspeelmogelijkheid. "Ik hoef niet per se zelf beslissend te zijn." Foto: Klaas Rozema

Korfballers Oerterp/VKC willen terugkeren naar eerste klasse

URETERP - De korfballers van KV Oerterp/VKC hebben een niet al te succesvol seizoen achter de rug. Het spel was zeker van acceptabel niveau, maar de te kleine selectie brak de Oerterpers op in de zaalcompetitie met sterke tegenstanders. Met de nieuwe hoofdtrainer Rob Kreeft wil Oerterp het verloren terrein terug veroveren. Op het veld willen de Oerterpers een stabiel seizoen neerzetten.

In de zaalcompetitie degradeerden de Oerterpers en daardoor speelt het dit seizoen in de tweede klasse. Op het veld redden de Oerterpers in de eerste klasse het vege lijf, hoewel daar wel een beslissingswedstrijd tegen De Parabool voor nodig was. "We wilden beslist niet twee keer degraderen", zegt Haye Slagmann, vaste kracht in het eerste achttal van Oerterp/VKC. Vriendin Selma Boersma is zijn teamgenote, evenals zijn zuster Jildou Slagmann.

Vaak in andere samenstelling

Het zat de eerste selectie het afgelopen seizoen niet mee, want de 'personele problemen' waren doorslaggevend voor het resultaat. Jisse van der Schaaf, de scorende aanvoerder, raakte langdurig geblesseerd. "Daarmee raakten we een ervaren speler kwijt. Jisse is een sfeerbepalende speler, die ook goed kan communiceren met de coaches", zegt Haye Slagmann.

Selectiespeler Gerben Jan Visser vertrok tijdelijk naar het buitenland en Marit Feikema en Jildou Slagmann, de zuster van Haye, stopten door een zwangerschap tijdelijk met korfbal. René Dijkstra kwam aan het einde van het zaalseizoen terug van een blessure en Anouk van Kammen vertrok aan het begin van het seizoen naar Zwitserland. Dat legde een zware wissel op de toch al kleine selectie. "Daardoor speelden we vaak in een andere samenstelling. Als je niet elke week met een vast team in het veld staat wordt het lastig, omdat je niet goed op elkaar ingespeeld raakt", zegt Selma Boersma. De Oerterpers boden de betere ploegen vaak goed tegenspel in de sterke eerste klasse, waarin zaalploegen als KV Hoogkerk, debutant KF De Wâlden en Drachten/Van der Wiel de dienst uitmaakten.

Het was niet voldoende, stelt Haye Slagmann vast. "Vaak speelden we goede wedstrijden tegen ploegen die boven ons stonden, maar pakten we geen punten van de mindere teams. Al met al hadden we te weinig punten om ons te handhaven in de eerste klasse. We verloren meestal niet met grote cijfers en ons spel was zeker niet slecht".

Berusten in degradatie

Haye Slagmann berustte in de degradatie toen duidelijk werd dat die niet meer was te ontlopen. "Het was niet fijn, maar het zat eraan te komen." Selma Boersma vond een eerdere degradatie, drie seizoenen geleden, in de veldcompetitie vervelender. "Daarna werden we meteen weer kampioen en promoveerden we. De laatste degradatie in de zaal heb ik gemakkelijker geaccepteerd, omdat ons team niet compleet was." Selma Boersma (25) begint aan haar elfde seizoen in de selectie van KV Oerterp/VKC. "Ik ben wel benaderd door andere clubs, maar studie en werk heb ik altijd belangrijker gevonden. En ik heb het nog altijd prima naar mijn zin bij onze club."

De Oerterpers willen in de zaal volgend seizoen terugkeren naar de eerste klasse. "Als we compleet zijn, horen we ook op dit niveau thuis", verwoordt Selma de kampioensaspiraties. De bepalende spelers keren terug, zodat de selectie van KV Oerterp/VKC sterker is dan afgelopen seizoen.

"Niet perse zelf scoren"

De nieuwe hoofdtrainer Rob Kreeft moet Oerterp/VKC in de zaal terugbrengen naar de eerste klasse en in de veldcompetitie minimaal voor handhaving zorgen.
Kreeft was succesvol bij DTG uit Wijckel, dat zowel op het veld als in de zaal promoveerde naar de tweede klasse. Een veelbelovend cv dus. "Kreeft wil aanvallend en positief korfbal spelen", zegt Haye Slagmann. "Hij is enthousiast en ambitieus", vult Selma Boersma aan.

Slagmann noemt zichzelf als een allround korfballer, die ook een goed schot heeft. "Maar ik hoef niet perse zelf beslissend te zijn. Ik kan ook genieten als andere spelers scoren, als mijn verdedigende actie slaagt of wanneer een medespeler scoort na mijn pass."