Alinda Miedema van Korfbalvereniging Drachten/van der Wiel (links):
Alinda Miedema van Korfbalvereniging Drachten/van der Wiel (links): "In de eerste klasse willen alle ploegen van ons winnen en daar moeten we ons opnieuw op instellen." Foto: Klaas Rozema

Alinda Miedema: "KV Drachten hoort in overgangsklasse"

DRACHTEN - KV Drachten/van der Wiel is nog steeds een potentiële grootmacht in het noordelijke korfbal, maar de resultaten schijnen dat tegen te spreken na het laatste seizoen. Na de degradatie in de zaal- en veldcompetitie moeten de Drachtster korfballers met de nieuwe trainer Michel Daling weer de weg omhoog zien te vinden.

De neerwaartse spiraal bij de Drachtsters korfballers bleef niet beperkt tot degradatie uit de zaalcompetitie naar de eerste klasse. Ook op het veld volgde dit voorjaar degradatie naar de eerste klasse. "Er werd teveel van deze spelers verwacht", vindt speelster Alinda Miedema.

Botsing van spelstijlen

Miedema maakte de laatste wedstrijden van het gedegradeerde eerste team in de veldcompetitie niet meer mee. Ze werd nog wel kampioen met het tweede achttal, maar dat was een schrale troost. Ze is gemotiveerd genoeg om zich terug te knokken in de basisacht van de eerste selectie. "Ik ben fanatiek en stel mijn doelen hoog. Als het team en ikzelf de verwachtingen dan niet kunnen waarmaken, ga ik forceren", verklaart ze de collectieve, maar vooral persoonlijke terugval.

De Drachtster korfballers hebben een onrustige periode achter de rug. Eerst vertrok hoofdtrainer Jan Tuttel. Ook met opvolger Hillebrand Diever verbeterden de prestaties niet. "Het was een botsing van spelstijlen tussen trainer en spelers", vat Miedema het snelle vertrek van Diever samen.

Het verwachtingspatroon was volgens haar niet reëel. "De druk voor de selectiespelers is te hoog. Er werd verondersteld dat deze groep hetzelfde niveau zou kunnen halen als een paar jaar geleden. Inmiddels waren goede, ervaren spelers gestopt en moesten andere, jongere korfballers worden ingepast. Dat kost tijd. De selectie is nu nog niet op het oude niveau, maar er zit voldoende rek in. Als alles op zijn plek valt hebben we genoeg kwaliteit voor de overgangsklasse. De spelers werken hard, daar ligt het zeker niet aan. In de eerste klasse willen alle ploegen van ons winnen en daar moeten we ons opnieuw op instellen." In de zaal slaagden de Drachtsters er afgelopen seizoen niet in te promoveren.

Reboundster

Alinda Miedema speelde in het verleden voor SF Deinum en komt sinds het seizoen 2012-2013 uit voor KV Drachten. Met haar lengte (1.90 meter) voelt ze zich het beste in haar rol als reboundster, die duels wint, positioneel sterk is, een goede pass kan geven en kan scoren. Ze speelt in dienst van het team. Met de nieuwe trainer Michel Daling moeten de kwaliteiten van de spelers het komende seizoen beter worden benut. "We hadden te weinig rust en vertrouwen. Dat was in alles merkbaar in ons spel", zegt Miedema. "Ik wil van waarde zijn voor het eerste team, als dat niet haalbaar is, speel ik een niveau lager." De selectie van Daling krijgt er vier jeugdspelers bij. Die moeten met de meer ervaren krachten voor nieuw elan zorgen. Terugkeer naar de overgangsklasse is de intentie, zowel in de zaal als op het veld. "Maar we willen eerst dat het weer goed gaat draaien, vanuit plezier volgt prestatie en uiteindelijk promotie."

Ontwikkeling talenten voorop

Alinda Miedema is niet alleen een actief korfbalster. Ze is bestuurslid en maakt deel van het cluster ledenzaken, dat zich voornamelijk op leden en vrijwilligers richt. KV Drachten/Van der Wiel is een goed geoliede korfbalorganisatie, met 350 leden en veel jeugdig talent.

Miedema: "De B-, C- en D-jeugd speelt in de hoofdklasse, de A-junioren in de overgangsklasse. De vereniging beschikt over een uitstekend technisch kader, ervaren jeugdtrainers en een mooie accommodatie. We willen talenten zo lang mogelijk vasthouden, maar hun eigen ontwikkeling staat voorop. We hopen uiteraard wel op commitment. De club investeert veel in de jeugd en hier verwachten we ook wat van terug. Als ze vertrekken omdat ze elders op een hoger niveau kunnen spelen, zijn ze altijd welkom als ze terug willen komen bij onze vereniging."

Korfbal heeft volgens Miedema volop toekomst. "Het is een aantrekkelijk en beweeglijk spelletje en ook een sociale sport, door de combinatie van mannen en vrouwen in één team.