Martin Nicolai (tweede van rechts), in actie in een oefenduel tegen FC Grootegast, wil met VV 
Rottevalle terugkeren naar de derde klasse.
Martin Nicolai (tweede van rechts), in actie in een oefenduel tegen FC Grootegast, wil met VV Rottevalle terugkeren naar de derde klasse. "Daarin horen we thuis". Foto: Klaas Rozema

Martin Nicolai: VV Rottevalle moet meedoen voor promotie

ROTTEVALLE - Voetbalvereniging Rottevalle degradeerde na een teleurstellend voetbalseizoen - na zes jaar op rij in de derde klasse van het zaterdagvoetbal geacteerd te hebben - naar de vierde klasse van de KNVB. Met Martin Nicolai, aanvoerder- van het eerste elftal - kijken we terug en blikken vooruit.

"De degradatie was niet nodig geweest'', is de eerste en stellige conclusie van de aanvoerder, die de man met de meeste ervaring genoemd kan worden bij Rottevalle. "In een competitie met teams die aan elkaar gewaagd waren hebben we verzuimd op beslissende momenten punten te pakken. In de laatste wedstrijden tegen 't Fean '58 en Wykels Hallum hebben we het dom verspeeld".

De teleurstelling is des te groter, omdat Rottevalle in de jaren daarvoor blijk gegeven heeft heel goed mee te kunnen in de derde klasse. Met heel behoorlijk voetbal was het een degelijke derdeklasser.

Terugkeer naar derde klasse

Er is maar één remedie en dat is volgens Martin Nicolai om zo snel mogelijk terug te keren naar de derde klasse waar Rottevalle in thuis hoort.

De vraag is natuurlijk of dat een eenvoudige opgave is en de verwachting reëel is. Martin Nicolai: "We hebben nog steeds een jonge groep met talenten en goede voetballers. Er is nog zeker een mooie toekomst voor dit elftal weggelegd. Maar dan moet wel alles kloppen en er een team staan dat voor elkaar werkt" .

Even over de aanvoerder zijn eigen voetbalcarrière die in de jeugd van Rottevalle begon en via eerst drie seizoenen Harkemase Boys en daarna drie seizoenen 't Fean '58 terug- keerde bij zijn oude club.

Martin Nicolai benadrukt dat hij de intentie had zo hoog mogelijk te voetballen, fanatiek was en wilde leren. Hij speelde ook daadwerkelijk een aantal malen in de hoofdmacht van Harkemase Boys, maar toenmalig trainer Henk de Jong kon hem geen vaste plek garanderen, waarna Martin voor drie seizoenen naar 't Fean'58 ging. "Ik heb zowel bij Harkemase Boys als 'Fean '58 wel veel geleerd en ben er een betere voetballer door geworden" .

Ervaringen doorgeven

"Bij Rottevalle wil ik graag mijn ervaring doorgeven, met jonge jongens spelen en ze coachen. Bij Harkemase Boys was ik jeugdtrainer en ook bij Rottevalle heb ik de afgelopen jaren jeugdteams getraind. Rottevalle is en blijft voor mij een mooie club".

Over zijn positie in het elftal: "Ik speel afwisselend laatste man en verdedigende middenvelder". Op de vraag wat zijn voorkeur geniet is geen eenduidig antwoord mogelijk. Beide rollen liggen hem wel. "Van achteruit is er meer overzicht en is het eenvoudiger het elftal te coachen. Op het middenveld, waar ik ook graag speel, kun je meer energie kwijt".

Meedoen om bovenste plaatsen

Er zijn drie spelers vertrokken bij Rottevalle en alleen Jesse Mellema is vanuit de jeugd bij de selectie gekomen. Desalniettemin heeft Martin Nicolai het idee dat Rottevalle mee moet doen voor de bovenste plaatsen. "We worden niet zomaar kampioen, we zullen er vanaf het begin moeten staan en geen ploeg onderschatten" en " we hebben wel een heel leuke competitie met veel tegenstanders uit de eigen omgeving, zoals VV Harkema Opeinde, VV Opende, ASC '75 en RWF".

Ervaren trainer Jan Douma

Rottevalle bereidt zich uitgebreid voor op het nieuwe voetbalseizoen met meerdere oefenduels en vanzelfsprekend de bekerduels. Het doet dat onder leiding van de nieuwe trainer Johannes Douma, een ervaren trainer die al vele clubs uit de regio onder zijn hoede had. Hij boekte aardige successen, onder andere met zijn laatste club FC Grootegast, die hij naar de tweede klasse loodste.

Martin Nicolai is ook vol vertrouwen dat Johannes Douma bij Rottevalle past en de spelers zal weten te motiveren. De laatste woorden van Martin Nicolai over het nieuwe seizoen: 'Ik heb er zin in!"

De eerste thuiswedstrijd in de competitie voor Rottevalle is tegen ODV uit Wijnjewoude op 30 september.