Willem van Kammen van zaterdagderdeklasser 't Fean'58.
Willem van Kammen van zaterdagderdeklasser 't Fean'58. "We moeten dit seizoen weer in een positieve flow komen". Foto: Klaas Rozema

Willem van Kammen ('t Fean'58) denkt nog niet aan stoppen

SURHUISTERVEEN – Maar liefst 427 caps in de hoofdmacht van 't Fean '58 heeft hij achter zijn naam staan. Hij staat daarmee op derde plaats op de 'Adelskalender' met de meeste wedstrijden in het eerste elftal van de zaterdagclub uit Surhuisterveen. Maar aan stoppen denkt Willem van Kammen (35) nog niet. "Zolang ik er nog plezier in heb ga ik door."

Wanneer hij het dan wel voor gezien houdt? "Dat bekijk ik van jaar tot jaar", zegt de aanvoerder van de blauwhemden.
"Zolang ik geen blessures heb, nog fit ben en – wat heel belangrijk is, anders moet je stoppen – er nog plezier in heb, ga ik door. Al had ik wel steeds de leeftijd van vijfendertig jaar in mijn achterhoofd om er een punt achter te zetten. Zoals ik me nu voel bepaalt de leeftijd niet meer wanneer ik er mee ophoud. Ik vind het spelletje nog veel te leuk, zie de training als een uitlaatklep en heb het gevoel dat ik nog goed mee kan."

Zeventiende seizoen

Willem van Kammen begint aan zijn zeventiende seizoen bij 't Fean '58. De tegenwoordige Harekiet woonde destijds in Surhuizum, maar voetbalde bij Harkemase Boys. In 2001 vroeg hij overschrijving aan naar 't Fean '58 toen Arent Bekhof trainer werd bij de Boys en een aantal spelers meenam. "Toen wist ik het wel. Het betekende dat ik buiten de A-selectie zou vallen."

In die jaren was 't Fean '58 een geduchte tegenstander in de tweede klasse en werd er nog wel eens een prijs gepakt in de vorm van een periodetitel. "Het was toen gemakkelijk binnenkomen in een elftal dat goed draaide."

Degradatie na negentien jaar

De laatste seizoenen waren niet de meest succesvolle uit zijn loopbaan. De blauwhemden vochten steeds tegen degradatie, die na het seizoen 2015/2016 een feit werd. Dit na negentien jaar onafgebroken uitkomend in de tweede klasse. "Vooral voor de jonge spelers was dit moeilijk. Zij hebben alleen maar negatieve situaties meegemaakt, steeds degradatievoetbal moeten spelen."

Teleurstellend seizoen

Wie had gerekend op een snelle terugkeer naar de tweede klasse had het mis. De Feansters moesten het afgelopen seizoen zelfs via de nacompetitie lijfsbehoud veilig stellen, wat lukte door SC Franeker tweemaal met 3-0 te verslaan. Willem van Kammen: "Het was gewoon een tegenvallend seizoen. Een goede start, maar daarna zakte het helemaal in. Gelukkig bleef ons een nieuwe degradatie bespaard. Maar je belandt wel in een negatieve spiraal. En die moet nu worden omgebogen. We moeten weer in een positieve flow komen."

Winnaarsmentaliteit

Voor het komende seizoen heeft hij er vertrouwen in. Er is een nieuwe trainer in de persoon van Mark Bosma met als assistent-trainer clubman Minno van der Werff. Zij moeten nieuw vuur in de selectie brengen. "Het stukje winnaarsmentaliteit, daar ontbreekt het nog wel eens aan", vindt Willem van Kammen. "Maar dat heeft ook met vertrouwen te maken."

Willem van Kammen is al jaren de laatste man in de defensie. Als er een achterstand op het scorebord verschijnt moet hij zich voor het laatste kwartier melden in het strafschopgebied van de tegenstander. "En dat gebeurde de laatste jaren te vaak", vindt hij. Wel scoorde de kopsterke verdediger het afgelopen seizoen in die situaties vier keer. In de twee ontmoetingen in de nacompetitie tegen SC Franeker posteerde gelegenheidscoach
Lieuwe van der Wijk hem zelfs vanaf de aanvang in de spits. Niet zonder succes. Met twee goals en de nodige assists had hij een groot aandeel in het behoud van het derdeklasserschap. "Dat pakte inderdaad goed uit", weet hij.

Schikken in rol

Of hij het komende seizoen opnieuw opdraaft als aanvalsleider? "Dat maken de trainers uit, ik schik mij gemakkelijk in mijn rol. Eerlijk gezegd vind ik aanvallen ook leuker dan verdedigen. Toen ik destijds bij 't Fean '58 begon speelde ik onder de trainers Jacob Zwart en Henk de Boer ook in de spits. Dus, wie weet", aldus de teamspeler bij uitstek.

Begin competitie

't Fean'58 opent de nieuwe competitie op 23 september met een uitwedstrijd tegen promovendus SC Twijzel.