Topscorer Pieter Dijkstra (rechts) gaat met Wykels Hallum een nieuwe uitdaging aan in de tweede klasse.
Topscorer Pieter Dijkstra (rechts) gaat met Wykels Hallum een nieuwe uitdaging aan in de tweede klasse. "Hopelijk kunnen we in de middenmoot meedoen." Foto: Klaas Rozema

Pieter Dijkstra: Wykels Hallum is sterk door het collectief"

HALLUM – De kop boven dit artikel dekt eigenlijk al de lading. Pieter Dijkstra had met zestien doelpunten vorig seizoen een niet te onderschatten aandeel in het kampioenschap van Wykels Hallum, maar de promotie naar de tweede klasse is de verdienste van de hele ploeg, vindt de goalgetter. "Dit seizoen is handhaven ons doel".

Pieter Dijkstra is niet alleen in zijn vrije tijd met sport bezig. Hij werkt als vertegenwoordiger bij Muta Sport in Leeuwarden. "Ons bedrijf ademt sport, ook mijn collega's hebben daar affiniteit mee." De 31-jarige aanvaller scoort gemakkelijk, zoekt de ruimte om aanspeelbaar te zijn en valt op door zijn gave techniek en overzicht. "Ik ben een meevoetballende aanvaller, geen type dat afwacht. Snel ben ik niet, maar ik geef niet op en ga door tot het laatste fluitsignaal", zegt hij.

Van middenvelder tot spits

Dijkstra heeft alle posities in het elftal doorlopen. "Ik ben verdediger en middenvelder geweest. Toen Jurjen Bosch na zijn terugkeer bij Wykels Hallum op het middenveld ging spelen, werd ik spits." Dat was een aardige vondst, gezien zijn productie.

Sinds zijn jeugdjaren heeft hij altijd voor Wykels Hallum gespeeld. Een andere club is nooit in beeld geweest. "Hallum is een actief dorp met veel sportverenigingen, waarvan Wykels Hallum de grootste is. Sport leeft in Hallum. Bovendien wonen mijn vrienden en familie hier." Hij maakte als zeventienjarige A-junior zijn debuut in het eerste elftal. Een jaar later zat hij definitief bij de hoofdmacht. "In het seizoen 2003-2004, mijn eerste jaar in de selectie, zijn we kampioen geworden. Wykels Hallum heeft toen drie seizoenen in de tweede klasse gespeeld." Na de degradatie was de ploeg opnieuw dichtbij promotie, maar de tweede klasse bleef buiten bereik. "Toen het team werd verjongd speelden we wisselvallig. Het talent was er wel, maar de volwassenheid ontbrak. Nu de spelers wat langer bij elkaar zijn, presteren we constanter en is het team volwassen geworden. Ook de terugkeer van Jurjen Bosch heeft positief uitgewerkt. We verwachtten vorig seizoen mee te kunnen doen om de eerste drie plaatsen en dat is uitgekomen."

In deze laatste voetbaljaargang viel alles bij Wykels Hallum op de goede plaats en werd het kampioenschap binnengehaald. Dijkstra: "We hadden een matige competitiestart en verloren de eerste beide wedstrijden. Daarna kwam er schwung in de ploeg en stonden we sinds de winterstop bovenaan." De sfeer was prima in de ploeg. "Zeker ook in de derde helft", voegt Dijkstra er veelbetekenend aan toe.

Tegenslagen werden karaktervol overwonnen. "We verloren met 4-0 van VIOD Driesum, in de rust stonden we al dik achter. We zeiden tegen elkaar dat we ONT, onze grootste concurrent, de volgende wedstrijd zouden pakken. Dat gebeurde ook, we wonnen met 2-0 en daarmee kwam de titel dichtbij. We hebben een smalle selectie, maar daar zit wel voetbal in. De wil om te winnen is er altijd en collectief zijn we sterk."

"Meedoen in middenmoot"

Dijkstra is realistisch als het over het nieuwe voetbalseizoen in de tweede klasse gaat. "Wykels Hallum zal het de tegenstanders niet gemakkelijk maken, maar onze verwachtingen zijn niet al te hoog gespannen. Ik denk dat zeven ploegen strijden voor de bovenste plaatsen, daar reken ik Wykels Hallum niet toe. Hopelijk kunnen we in de middenmoot meedoen." De selectie is nagenoeg onveranderd. Alleen middenvelder Doeke Yska is gestopt. "Er komen een paar jeugdspelers in de eerste selectie".

Wykels Hallum heeft ongeveer honderdzestig jeugdleden, zodat er voldoende potentieel is. "Het fundament van de club is goed. Wykels Hallum is de enige club in Ferwerderadiel die op een hoger niveau speelt", zegt Dijkstra.

Dit seizoen staat er een nieuwe hoofdtrainer aan het roer bij de tweedeklasser uit Hallum. Wibo de Brouwer, die een belangrijk aandeel heeft gehad in het succes van Wykels Hallum, wordt opgevolgd door Yko de Boer, die zich afgelopen seizoen met 't Fean'58 handhaafde in de derde klasse, een niveau dat Wykels Hallum is ontgroeid.