Verdediger Marten Hoeksma van Be Quick Dokkum:
Verdediger Marten Hoeksma van Be Quick Dokkum: "Ik wil nog meer taakgericht spelen en de afwisseling van verdedigen en aanvallen beter doseren". Foto: Klaas Rozema

Be Quick Dokkum maakt zich klaar voor de eerste klas

DOKKUM - Be Quick Dokkum begint in september aan een spannend avontuur in de eerste klas. De ambitieuze club eindigde het afgelopen seizoen als tweede achter kampioen Zeerobben in de tweede klasse, maar veroverde via een periodetitel een plek in de eerste klas.

Speler Marten Hoeksma blikt terug op zijn voetballeven, het laatste seizoen en de uitdaging in de eerste klasse. Hij is een rasechte Be Quick-speler die al heel lang de clubkleuren van de Dokkumers draagt. "Ik was vijf jaar toen mijn vader mij aanmeldde".

De 23-jarige Marten Hoeksma speelt al vier jaar in het eerste elftal van Be Quick. De derdejaars PABO-student, die voorafgaand aan de onderwijsstudie ook zijn CIOS-diploma behaalde, is sinds de komst van trainer Henk Konings omgeturnd tot linkervleugelverdediger. Daarvoor speelde hij als aanvaller en ook wel als middenvelder.

Van wie heb je als voetballer tot nu toe het meeste geleerd?

Na enig nadenken zegt hij weloverwogen: "Ik denk dat ik het meeste heb geleerd van onze huidige trainer Henk Konings. Hij heeft van mij een betere verdediger gemaakt. Bepaalde vaste zaken zitten er nu veel duidelijker in. Positionering, man én bal zien, binnenkant afdekken, gestaffeld staan, voorzet er tijdig uithalen, dat zijn van die punten waar steeds grondig aan wordt gewerkt. De trainer heeft daar een duidelijke mening over en dat komt ook steeds terug in de training en in de voorbereiding op de wedstrijd".

Als je terugkijkt, wat blijft je vooral bij?

"De promotie met het eerste elftal in het afgelopen jaar was echt fantastisch. Maar ik herinner mij ook de promotie met de A-junioren. Was ook bijzonder, vooral de bijdrage van Douwe de Val was heel sterk".
Wat is jouw ideale positie in het elftal?

"Op dit moment links in de verdediging. Maar ik kan op de hele linkerkant uit de voeten."

Wie is/was jouw voorbeeld?

"Bij de profs Jetro Willems van PSV. Hij is niet in vorm, maar ik bewonder zijn aanvallende intenties. Bij Be Quick was het Jelle Teitsma. We keken erg bij hem op, een prima voetballer".

Wat is de kracht van het huidige elftal van Be Quick?

"Allereerst is het een hecht team onder leiding van een goed functionerende technische staf. Daarnaast heeft het team veel mogelijkheden. De centrale verdedigers zijn sterk in de opbouw en de vleugelverdedigers zijn aanvallend ingesteld. We hebben diverse mogelijkheden op het middenveld (aanvallend en verdedigend) en ook scorend vermogen (Folkert van Dongera heeft het dit jaar heel goed gedaan) en natuurlijk de snelheid en creativiteit voorin".

Wat is jouw persoonlijke doel voor dit komende jaar?

"Ik wil alle wedstrijden spelen en fit zijn. In mijn derde jaar in het eerste elftal ben ik heel lang uit de roulatie geweest vanwege een vervelende blessure. Daarnaast wil ik als verdediger nog meer taakgericht spelen en de afwisseling verdedigen en aanvallen beter doseren. De trainer geeft mij steeds goede aanwijzingen. Natuurlijk wil ik ook aanvallend mijn steentje bijdragen, al besef ik dat ik in de eerste klas ook weer betere aanvallers zal tegenkomen".

De vereniging Be Quick Dokkum. Wat zijn de plussen en de minnen?

"Plus: Be Quick heeft de organisatie goed voor elkaar. De accommodatie heeft uitstraling, maar dat niet alleen, de hele club geeft een warm familiegevoel. Be Quick is ambitieus en ondernemend en innovatief.

Min: De jeugdopleiding kan nog beter. Gelukkig is Douwe de Val de nieuwe HJO-er. Ik heb veel vertrouwen in de kwaliteiten van hem. Dat gaat zeker goed komen".

Wat zijn de kansen voor Be Quick in de eerste klas?

"We gaan uiteraard voor handhaving. Dat wordt erg hard werken, maar ik heb er veel vertrouwen in."