Verdediger Mark Huizinga van Drachtster Boys aan de bal.
Verdediger Mark Huizinga van Drachtster Boys aan de bal. "Tegen voetballende ploegen hebben we aangetoond heel goed te kunnen spelen". Foto: Klaas Rozema

Mark Huizinga: Promotie is het doel van Drachtster Boys

DRACHTEN - De 24-jarige Mark Huizinga is een rasechte Drachtster Boys man, al vanaf de E-pupillen. De robuuste verdediger, bekend om zijn verfijnde vrije trap en passes, toont zich teleurgesteld over het vorige seizoen, maar is positief over de nieuwe voetbaljaargang.

Hij is van mening dat het team kampioen had moeten worden en naar de hoofdklasse had moeten promoveren. Als oorzaak van het mislukken noemt hij onvoldoende discipline in de wedstrijden tegen lagere clubs, te weinig teamgeest en een te laag scorend vermogen.

Mark hoopt dat de nieuwe trainer, Hans van der Ploeg, in staat is om een hecht team te smeden. Wanneer dit lukt, dan voorziet de verdediger het komende seizoen promotie naar de hoofdklasse.

Mark Huizinga is commercieel medewerker in het in 1988 door zijn vader opgerichte familiebedrijf Autoplaat in Drachten. Dagelijks worden garages en carrosseriebedrijven in Friesland, Groningen en Drenthe door een eigen bezorgdienst bevoorraad met onder andere carrosseriedelen, plaatwerk, verlichtingsmaterialen en autoruiten. In een eigen werkplaats kunnen ook particulieren hun autoruit laten vervangen.

Extra krachttraining

Mark heeft bij Drachtster Boys vanaf de E-pupillen alle selectieteams doorlopen. Na de A-junioren (nu Jo-19) werd Mark meteen eerste elftalspeler. Helaas speelde een blessure hem twee seizoen lang parten. Maar hij kwam sterk terug. Mark nam zijn positie in de achterhoede weer in en is een vaste kracht in de hoofdmacht. Zijn blessure deed hem de ogen openen. Dit niet weer.

Om blessureleed te voorkomen doet hij preventief aan extra krachttraining. Hierdoor is hij sterker geworden, waardoor hij zich zelfverzekerder voelt. Mark heeft meer duelkracht. Technisch werkt hij vanaf de jeugd aan tweebenigheid en het nemen van vrije trappen. Het resultaat is dat Mark, wanneer nodig, zowel met links als rechts de bal kan wegwerken of zuivere passes kan versturen.

Versterkingen

Dat dit een wapen is, is al meerdere keren gebleken. Mark stichtte regelmatig gevaar wanneer hij de bal loepzuiver achter de vijandelijke verdediging of op het hoofd van een voorhoedespeler legde. Mark hoopt in het komende seizoen in het team een rol te vervullen in de promotie naar de hoofdklasse. Verheugend is het dat het team bijna intact is gebleven en is aangevuld met enkele versterkingen. Dit ingespeelde team is hoofdklasse waardig. In deze samenstelling moet Drachtster Boys, volgens Mark Huizinga, het verlate kampioenschap van vorig seizoen kunnen omzetten in de begeerde promotie. Daarvoor moet er een hecht(er) team staan. Zijn hoop is gevestigd op de nieuwe trainer Hans van der Ploeg. 'Ik heb er vertrouwen dat hij slaagt. Vanaf de eerste trainingen hamert hij op discipline en teamgeest. Hij wil dat er als team goed verzorgd en in een hoog tempo wordt gevoetbald. Er moet directer worden gespeeld". In de voorbereiding op het nieuwe seizoen is gebleken dat hierdoor ook makkelijker werd gescoord.

In hoog tempo voetballen

In het afgelopen seizoen was goed voetbal vaak lastig doordat de meeste clubs een wal opwierpen voor het eigen doel. Daar was moeilijk doorheen te komen.

Mark: 'Dit lukte wel tegen teams uit de top van de ranglijst omdat die ook wilden voetballen, terwijl de 'mindere goden' alleen bezig waren om niet te verliezen. Tegen voetballende ploegen hebben we aangetoond heel goed te kunnen voetballen. Ook het komende seizoen in de eerste klas zullen we weer tegen 'muren' moeten beuken. Daar zullen we in een hoog tempo doorheen moeten voetballen. Dat moet kunnen lukken, want we hebben een team dat daartoe in staat is. Een belangrijke inbreng zal nodig zijn van de technische staf. Er moet een team staan dat voor elkaar door het vuur wil gaan."

Hoofdklasse

Lukt dit, dan speelt Drachtster Boys volgend seizoen weer in de hoofdklasse, voorspelt de ambitieuze Mark Huizinga.
Drachtster Boys begint de competitie op 23 september met een thuiswedstrijd tegen Oranje Nassau uit Groningen.