Een object van Alien de Bruin uit Hurdegaryp.
Een object van Alien de Bruin uit Hurdegaryp. Foto: Ingezonden

Kunst bekijken in Galerie Bloemrijk Vertrouwen

ALDTSJERK - Gerhild van Rooij en Andries Tóth staan al decennia bekend als culturele ambassadeurs in de Trynwâlden en daarbuiten. Ze worden als spreker, docent en curator regelmatig uitgenodigd door musea, culturele verenigingen en festivals als Cultbee, Jofel Cultuur in Tresoar en Jeugdtheaterschool Meeuw.

Het echtpaar vertelt graag over de cultuuruitingen die ze sinds 1989 in GBV-zaal, Galerie Bloemrijk Vertrouwen brengen: "Het is onze tweede natuur om ook anderen te laten ervaren dat een kunstwerk of -vorm zien en een verhaal, gedicht, lied- of theatertekst live horen waardevol is. En dat het spannend is om van dichtbij een klassiek- of wereldmuziekconcert mee te maken.

Soms geven we een kunstenaar, schrijver of componist extra aandacht, zoals in de lezing en haikuvoordracht op de Jan Loman-middag, in de expositie in samenwerking met Kunstruimte Wagemans."

Ongestoord kijken

"In onze galerie kan iedereen gratis de getoonde kunst bekijken om liefst nog eens te kijken. Zo ontdek je meer dan in boeken, op IPads of smartphones, die ideaal zijn voor achtergronden en locaties. Kunst moet je in het echt zien.
Bij blockbusters lijken selfies wel belangrijker dan de kunst, maar bij ons staan krukken klaar en kun je zo lang kijken als je wilt en van en naar een kunstwerk lopen, ervaren welke kunst bij jou past, jou wat doet en wat jou bijblijft.
Dat kunnen authentieke gevouwen objecten van Alien de Bruin (in september te zien) zijn, geraffineerde houtdraaiwerken van Jan Pranger, indringende fotoschilderijen van Ton Aartsen, of glas, grafiek, brons of ander werk uit de galerie.
Kunst is veel meer dan decoratie. Het kan veel los maken, rust of juist energie geven en soms zelfs troost horen we. Veel mensen raken steeds meer gehecht aan hun aangekochte werk en vertellen vaak dat hun omgeving ook aan het werk went en het steeds meer waardeert."

Cultuur uitdragen

Andries en Gerhild worden voor meer culturele bijdragen benaderd, waaronder jong talent uitvoeringen zoals ze die naast professionele uitvoeringen programmeren. Het (Joodse) Gein Cultuur Festival in de Doopsgezinde kerk in Groningen opende in april nog met een klassiek ballet op maat, uitgevoerd door jong talent uit de Trynwâlden op muziek van een van de eerste vrouwelijke componistes, de Joodse Fanny Hensel-Mendelssohn, over wie in Aldtsjerk lezingen gehouden waren en van wie werk klonk op concerten.

Onlangs reisde cultuurbeschouwer Gerhild op uitnodiging mee naar het Zuid-Franse Cannes in verband met de opening van de expositie van Tinco Lycklama die in 2018 naar Friesland komt. Daarbij gaf de Lycklama Foundation Gerhild een Lycklama-erespeldje voor haar documentaire fotografie. Voor de oprichters van hotspot GBV, is dat ook gewoon cultuur brengen en belichten: "Kunst, literatuur en muziek geven ons energie en nieuwe 'ver'gezichten, het verruimt je wereld."

www.gbv-artgallery.nl, Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk, donderdag tot en met zaterdag 14.00 tot 17.00 uur.