Het interieur van de Grote Kerk na de renovatie.
Het interieur van de Grote Kerk na de renovatie. Foto: Willem Wilstra

Grote Kerk in Drachten biedt talent podium

DRACHTEN - Deze zomer schittert het talent van de inmiddels overleden kunstenaar Salvador Dali in de kerkzaal van de Grote Kerk. Samen met kunsthandel Veenstra is de expositie van Bijbelse prenten bij de 'Biblia Sacra' ingericht. De kerk kent sinds de renovatie nog meer mogelijkheden dan voorheen om talent een podium te geven.

Talent in de Grote Kerk

In de zomermaanden en de weken rondom Kerst en Pasen opent de kerk haar deuren al vele jaren op zaterdagmiddag. Tijdens deze afgebakende perioden vormt de kerk een podium voor talent in verschillende vormen.

Er is een werkproject geweest, wat resulteerde in een expositie van objecten door kinderen van asielzoekers gemaakt. Verder hebben zowel kinder- als volwassen koren en ook orkesten het podium van de Grote Kerk betreden.

Hillebrand orgel is
pronkstuk van de kerk

Een plaatsje hogerop in het gebouw is weggelegd voor het Hillebrand orgel. Het orgel is als een pronkstuk van de kerk zeer regelmatig te horen tijdens concerten, de vieringen op zondag en de open middagen.

Renovatie

Met de renovatie heeft de kerk een flexibele indeling gekregen en hierdoor is het bijzonder geschikt geworden voor onder andere uitvoeringen van muziek en tentoonstellingen. Het muzikale talent geniet de verbeterde akoestiek door de verlaging van de vloer met dertig centimeter.

Verder is er voldoende ruimte voor grotere groepen omdat er geen vaste banken meer in de zaal staan en de doophekken voorin de kerk weggereden kunnen worden. Door het plaatsen van losse lichtgekleurde stoelen is de kerk in zijn geheel lichter geworden. Er is zo nog meer genot voor het oog als het zonlicht door het glas in lood de kerk inkomt.

Wie voorheen door de grote groene deuren aan de voorzijde naar binnen kwam stond direct in de kerkzaal, nu biedt het voorportaal nog een paar stappen de tijd om van de buiten- naar de binnenruimte te gaan en andersom. Een symbolische functie, maar uiteraard ook heel praktisch om bijvoorbeeld even de jas op te hangen en haar en kleding in de plooi te strijken.

Vrijwilligers

De vrijwilligers van de Grote Kerk zijn heel belangrijk voor het in stand houden van de activiteiten in en rondom de kerk en tevens is de Grote Kerk ook voor henzelf belangrijk. De activiteiten die de kerk aanbiedt geven saamhorigheid, plezier en sociale contacten. Meewerken met de open Grote Kerk, het inloophuis, het bezoeken van de zondagse vieringen of de concerten maakt dat jij je in een netwerk bevindt waarin je ruimte hebt om zin te geven aan je bestaan.

Programma met
workshops en lezingen

Om dieper in te gaan op persoonlijke zingeving wordt er ook elk jaar een programma gemaakt met workshops en/of lezingen. Dit jaar wordt er bijvoorbeeld een workshop aangeboden om armoede te lijf te gaan en kunnen mensen aan de slag met de vraag: "Professor, bestaat god?".