Concentratie is een belangrijk aspect van het zeilen.
Concentratie is een belangrijk aspect van het zeilen. Foto: Ingezonden

Friese zeilkampen: meer Friezen / buitenlanders

DE VEENHOOP / DE PEAN (tussen Grou en Akkrum) - De zeilscholen op De Veenhoop en bij De Pean tussen Grou en Akkrum draaien momenteel volop. In De Veenhoop zit de groei er in dankzij steeds meer buitenlandse kinderen in het begin van het seizoen. Zeilschool Pean verwelkomt dit jaar tien procent meer kinderen uit Fryslân.

De eerste helft van het zeilkampseizoen zit erop bij zeilschool Pean. Sinds 9 juli hebben bijna 400 kinderen genoten van een mooie zeilschool-week. Voor de tweede helft van de zomer staan nog 323 kinderen klaar om naar de Friese zeilschool te komen.

Tien procent meer Friezen

Opvallende is een stijging van bijna tien procent van het aantal Friese kinderen dat bij Pean komt zeilen. Christophe Meijer van Pean: "Dat kan ik niet meteen verklaren. Pean is wel één van de meest 'Friese' zeilscholen: een oude boerderij, zeer afgelegen, een lastig uitspreekbare Friese naam… en we bestaan al bijna vijftig jaar. Wie het weet mag het zeggen, maar we zijn er wel 'tige bliid' mee!".

'Schoolzeil'

Er gebeurt wel eens een ongelukje, maar dan altijd op de wal. In brede zin zien ze bij Pean ook een stijging van het aantal cursisten buiten de zomervakantie. Dat komt met name door de unieke, nieuwe zeilkampen waarin schoolwerk en zeilen wordt gecombineerd: 'Schoolzeil'. "In de herfstvakantie doen we leerstrategieën en zeilen, in de tweede helft van de kerstvakantie profielkeuze en zeilen en in de meivakantie herhalen we het succes van het Bètazeilkamp. Zeilen in combinatie met bijspijkeren en examentraining bètavakken bleek een gouden greep", aldus Meijer.

Focus op de zeilkampen

De komende drie, vier weken ligt de focus bij Pean nog geheel op de zeilkampen. Aanstaande zondag komen er weer 30 uitgeruste instructeurs en een paar uur later bijna 90 cursisten aan. Allemaal klaar voor de mooiste week van het jaar.

"Staf volgt skûtsjesilen bij Grou"

Zeilschool Pean heeft nooit last van het SKS-skûtsjesilen. "De zaterdag is bij ons wisseldag, dus dan wordt er niet gezeild. De staf kijkt zo mogelijk wel naar het skûtsjesilen", meldt Christophe Meijer.

Vijftig jaar uitwijken voor SKS

Tijdens de skûtsjewedstrijd bij de Veenhoop wijken de cursisten van zeilschool De Veenhoop uit naar de Sitebuorster Ie bij Grou. "Dat fine de bern wol moai: in dei sile op oar wetter. Sy krije dan in lunsjpakket mei. Wy moatte soargje dat sy net foar fjouwer oere middeis werom binne (meestal ongeveer de tijd van de finish van de skûtsjes; red.). "Wy dogge dat sa al fyftich jier", zegt Erik Zandstra, één van de leidinggevenden en inmiddels de derde generatie die zich inwerkt als opvolger-eigenaar van de zeilschool.

Ook bij deze zeilschool komen de cursisten uit het hele land. In het voorseizoen gaat het veelal om buitenlandse kinderen, van heinde en verre, volgens Zandstra: "Dy komme ûnder oare út Japan, Singapore en Amearika. Faak giet it om bern mei Nederlânske âlders of ien Nederlânske âlder. Doel is dan om behalve it silen ek better Nederlânsk te learen."