Conferentie: diagnose hersenletsel sneller

LEEUWARDEN - Verkeersslachtoffers met traumatisch hersenletsel hebben recht op een snellere en rechtvaardige juridische afhandeling van de letselschade én een juiste medische diagnose en behandeling. Daarbij gaat het ten diepste om herstel van de menselijke waardigheid (rehabilitatie). Tijdens de conferentie 'Rehabilitatie verkeersslachtoffers' op 22 september in Leeuwarden staat die rehabilitatie centraal.

De conferentie wordt georganiseerd door NAH-Zorg, als opmaat naar de aansluitende jaarvergadering van de Europese Federatie Verkeersslachtoffers (FEVR). De provincie Fryslân treedt op als gastvrouw. Tal van deskundigen dragen elementen aan voor een humane juridische en medische aanpak bij traumatisch hersenletsel. Deze 'better practice' wordt in Noord-Nederland al toegepast.

Aantal verkeersslachtoffers stijgt weer

Het aantal verkeersongelukken is sinds 2015 weer aan het stijgen. Naar schatting lopen jaarlijks zo'n 85.000 mensen traumatisch hersenletsel op. Eén op de drie mensen met licht hersenletsel kan zes maanden na het ongeval het werk en andere activiteiten niet op het oude niveau hervatten, blijkt uit onderzoek van het UMCG. Dit vanwege hoofdpijnklachten en concentratie- en geheugenproblemen. Omdat een diagnose vaak ontbreekt, verkeren mensen in een medisch en juridisch niemandsland.

Eenduidige diagnose en begeleiding

De medische en technische mogelijkheden om een eenduidige diagnose te stellen, kunnen veel beter worden benut. Door middel van een neuropsychologisch onderzoek en een PET/CT-scan in combinatie met een functionele MRI, kan hersenschade zichtbaar worden gemaakt, die via een traditionele MRI-scan niet te zien is. Deze aanpak wordt sinds kort aangeboden door het Martiniziekenhuis in Groningen. Daarnaast kunnen een inhoudelijk begeleidingsadvies (dialoog-gestuurd) en een advies voor voeding(supplementen) het herstel en functioneren bevorderen.

Rehabilitatie als doel

Mensen met traumatisch hersenletsel hebben recht op herstel van hun menselijke waardigheid. De FEVR wil deze 'better practice'-aanpak onder de aandacht brengen van de Eurocommissaris voor Transport. Het Europees Parlement heeft in 2013 een resolutie aangenomen waarin staat dat verkeersslachtoffers recht hebben op specifieke, professionele hulp. Die belofte moet concrete invulling krijgen. In Nederland werkt de Letselschade-Raad aan de Handreiking Traumatisch hersenletsel en letselschadebehandeling. Ook daarvoor kan deze aanpak van betekenis zijn.

Dit zijn de sprekers op de conferentie: Wiebe de Boer (voorzitter NAH-Zorg), Jeannot Mersch (president FEVR), Peter van der Knaap (directeur van SWOV), Deborah Lauria (directeur Letselschade-Raad), Kitty Jurrius ('associate lector' Windesheim Flevoland), Jelte Hoving (internist en nucleair geneeskundige en medisch adviseur bij NAH-Zorg), Klaas Koopmans (nucleair geneeskundige Martiniziekenhuis Groningen), Arno Prinsen (GZ-psycholoog, gespecialiseerd in begeleiding van mensen met hersenletsel), Albert Zwart (directeur U-Diagnostics Huisartslab), John Stoop (hoogleraar ongevallenanalyse en verkeersveiligheid en forensisch wetenschapper), Siewert Lindenbergh (hoogleraar privaatrecht Erasmus School of Law).

Voor meer informatie met betrekking tot de bijdragen van de sprekers en aanmelding: www.nahzorg.nl/nieuws/conferentie-rehabilitatie-verkeersslachtoffers

Belangstellenden zijn welkom om aan de conferentie deel te nemen, de toegang is gratis.