Honden worden zelden zomaar agressief. Ze geven vooraf vaak signalen, die dan wel begrepen moeten worden.
Honden worden zelden zomaar agressief. Ze geven vooraf vaak signalen, die dan wel begrepen moeten worden. Foto: Ingezonden

Therapeute: "Agressieve honden bestaan niet"

KOLLUM - Onze maatschappij telt miljoenen honden als huisdier. Soms zijn mensen bang voor honden, bevreesd voor agressief gedrag. Soms is dat terrecht en is agressie inderdaad een probleem. Soms worden honden zelfs weggedaan of mishandeld vanwege (vermeende) agressie. Gedragstherapeute Tinie Dekker-Riemersma uit Kollum vertelt hoe kennis van hondentaal veel ellende voorkomt.

Mensen spreken geen hondentaal, maar kunnen deze wel leren. Ook voor wie zelf geen hond heeft, is het belangrijk om te weten hoe te reageren op honden.

Leren over agressie

Agressie is een wezenlijk onderdeel van de normale hondencommunicatie. Iedere hond, groot of klein, heeft erfelijke aanleg voor agressie. Wat een hond meemaakt, bepaalt mede of hij dit laat zien. Verschillende factoren zijn van invloed: leeftijd, geslacht, castratie, erfelijke eigenschappen, karakter, socialisatie, leervermogen, verveling en de mate van stress. Ook het gedrag van de ander heeft invloed. Het gedrag van de eigenaar is eveneens een sterk bepalende factor.

Dominant is iets anders

"Agressieve honden bestaan niet", zegt Tinie "maar iedere hond - ook de liefste - kan in een bepaalde situatie agressief gedrag vertonen. Vrijwel alle agressie ontstaat uit angst en onzekerheid. Dit kan een medische oorzaak hebben (pijn of ziek zijn), onbegrip (de hond begrijpt iets niet), of slecht aangeleerd gedrag. Dit kan een eigenaar zijn die denkt de hond (flink) te moeten corrigeren omdat hij dominant is.

Agressie heeft niets met dominantie te maken. Wetenschappelijk is vastgesteld dat er geen sprake kan zijn van dominantie tussen twee verschillende dierensoorten, in dit geval mens en hond. Een dominante hond in de hondenwereld is juist een stabiele hond die geen ongewenst gedrag hoeft in te zetten. Wel kunnen honden agressie vertonen wanneer het gaat om voer, spel, aandacht of loopse teven.
"Agressie van honden naar honden is van een andere orde dan agressie naar mensen." Tinie benadrukt: "Het heeft niets met elkaar te maken. Een hond die agressie naar andere honden vertoont, kan de liefste hond zijn voor zijn gezin."

Honden bijten zelden uit het niets. Ze laten veel subtiele waarschuwingssignalen zien, stress- of kalmerende signalen. Helaas missen sommige eigenaren dit door te weinig kennis.

Juiste kennis van hondengedrag en de omgangsregels zijn van wezenlijk belang. Tinie somt de voor de maatschappij belangrijkste items op: "Laat kinderen nooit alleen met honden; haal nooit onbekende honden aan; voorkom direct oogcontact en het insluiten van een hond; laat een hond die aan het eten is of op zijn plek ligt (ook bij winkel) met rust; laat honden nooit te lang en te wild met elkaar spelen; hou er rekening mee dat niet iedere hond houdt van (spelen met) andere honden; en weet welke ras-eigenschappen je hond heeft." Verder zegt ze: "Zorg dat je de hond aanlijnt wanneer je iemand met een aangelijnde hond nadert. De jouwe heeft misschien geen probleem, maar de andere mogelijk wel, bijvoorbeeld door trauma, ziekte of ouderdom. Respect voor elkaar is essentieel."