Omslag van het boek 'De Magiër'.
Omslag van het boek 'De Magiër'. Foto: Ingezonden

De Magiër, memoires van een dwaas

Vincent Sjoerd Swierstra schreef de debuutroman De Magiër, Memoires van een Dwaas dat verscheen bij uitgeverij Paris Books.

Het verhaal is gebaseerd op de eigen ervaringen van Vincent Sjoerd Swierstra. Tijdens het tweede jaar van zijn studietijd in Amsterdam belandde hij in een zware psychose. In zijn boek beschrijft hij op indringende wijze hoe de psychose onschuldig begint en steeds meer escaleert en uitmondt in totale waanzin.

De combinatie van een obsessie met spiritualiteit en esoterische stromingen en het langzaam psychotisch worden leidde er uiteindelijk toe dat hij dacht dat hij de Messias was. Hij weet in zijn boek de schijnbaar flinterdunne grens tussen wijsheid en waanzin op originele wijze te beschrijven.

De bondige, vlotte schrijfstijl neemt de lezer mee en biedt een inkijk in de psychotische ervaring. Het verhaal is diepzinnig maar tegelijkertijd ook toegankelijk en informatief.

Over de auteur

Vincent Sjoerd Swierstra (1982) is antropoloog en muzikant. Door zijn openheid heeft hij ervaren dat er naast onwetendheid ook juist veel interesse is voor de psychotische ervaring. Veel mensen krijgen er zelf, of in hun naaste omgeving, mee te maken. Vincent wil er graag aan bijdragen dat dit onderwerp uit de taboesfeer komt en bespreekbaar wordt.

Naast De Magiër, Memoires van een Dwaas, is op 2 april 2017 ook een film uitgebracht, Stemmen van Vincent. De film is een portret van Vincent en laat zien hoe hij, twaalf jaar na de eerste psychose, nog steeds worstelt met schizofrenie en hoe hij zijn muziek gebruikt om er mee om te gaan.

'Het landschap van
de Friese klei
800-1800'

Na het jaar 800 kwam de ontwikkeling van het Friese kleigebied goed op gang. Letterlijk alles is daarna aangelegd of gemaakt door mensen. Veel is alweer verdwenen, zoals alle stinzen van de oude landadel. Hun nakomelingen bouwden hofsteden, herenkamers en buitenverblijven en lieten fraaie hoven, tuinen en boomgaarden aanleggen.

Philippus Breuker schreef: 'Het landschap van de Friese klei 800-1800'. Dit fraaie boek telt meer dan 400 bladzijden en met veel illustraties in kleur. Mede door de hedendaagse foto's krijgt u een goed inzicht in het 'waarom' van het landschap waarin wij nu leven.

Zie www.wijdemeer.nl voor meer info.