Een snelle start van Earnewâld vanaf de Langesleat richting
Sânemar. Bij gunstige wind wordt vanaf de wal gestart.
Een snelle start van Earnewâld vanaf de Langesleat richting Sânemar. Bij gunstige wind wordt vanaf de wal gestart. Foto: Ingezonden

Skûtsjesilen: er verandert altijd wel iets, zowel bij de SKS als bij de IFKS

GROU/VEENHOOP/EARNEWALD/TERHERNE - Zaterdag 5 augustus begint in Grou weer de strijd op het water tussen veertien skûtsjes van de SKS. Twee weken later begint de competitie van de IFKS (zeven wedstrijden), waar 61 skûtsjes voor zijn ingeschreven, verdeeld over vier klassen.

Het lijkt alsof er de afgelopen decennia wat dit betreft niks veranderd is. Maar schijn bedriegt. Schippers komen en gaan (zie elders in deze Actief) en daarmee wisselen ook bemanningen. Regels over zeilvoering zijn bij de SKS vereenvoudigd, zodat de snelheidsverschillen tussen de skûtsjes - op papier - kleiner zijn geworden.

Spectaculair bij de SKS is de start 'vanaf de wal' (bij gunstige wind), maandag 7 augustus in de Veenhoop en dinsdag 8 augustus in Earnewâld. Het 'walpubliek' staat er dan met de neus bovenop. In de Veenhoop bij het Grytmansrak en in Earnewâld bij de Langesleat.

Hardzeildag: andere starttijd

Anders dan anders is dit jaar dat de SKS bij Terherne (woensdag 9 augustus) op de Snitser mar zeilt tijdens 'hardzeildag' van de Sneekweek, niet vanaf 14.10 uur, maar vanaf 15.45 uur.

Bij de IFKS - zeilt alleen op ruimere waters, vooral in de zuidwesthoek van Fryslân - zijn de starttijden als het ware gespreid over de dag. De C-klasse begint 's ochtends 9.15 uur, de B-klasse (zestien schepen) start 11.00 uur, de kleine a-klasse (vijftien stuks) start 12.45 uur en de grote A-klasse begint 14.30 uur.