V.l.n.r.: jongerenburgemeester Noa Daannette Groenevelt, Marga Waanders, Eelke Bakker en Albert de Hoop.
V.l.n.r.: jongerenburgemeester Noa Daannette Groenevelt, Marga Waanders, Eelke Bakker en Albert de Hoop. Foto: Nanne Nicolai

Drie dagen feest voor 107-jarige Eelke Bakker

DOKKUM/DAMWALD/AMELAND - De oudste man van Nederland, de Dokkumer Eelke Bakker, vierde gedurende drie dagen zijn 107e verjaardag: donderdag in zijn geboortedorp Ballum op Ameland, vrijdag bij een zoon in Damwâld en zondag nogmaals op Ameland, met de familie.

In Ballum werd Bakker donderdag rondgereden in een open auto. Alsof hij de koning zelf was, zwaaide hij naar iedereen die hij tegenkwam. Vrijdag was de feitelijke verjaardag, die werd gevierd bij een zoon in Damwâld. Daar kwamen maar liefst drie burgemeesters tegelijk op bezoek: Albert de Hoop van Ameland, Marga Waanders (Dongeradeel) en de jongerenburgemeester van Dongeradeel, Noa Daannette Groenevelt.

Eelke Bakker was zondag weer op Ameland, met de naaste familie. Dat was een druk dagje uit, met een auto en twee busjes, onder andere op bezoek bij het geboortehuis van Bakker in Ballum, bij een camping waar de Bakkers vaak kwamen, het gemeentehuis en bij de vuurtoren.

Ondanks die drie drukke dagen voelde Bakker zich maandagochtend niet "op ien ein". "Hy hat help fan famylje en âldereinsoarch, wurdt wat ferjitllik, mar is altyd fleurich", zegt de dochter van Bakker, zelf inmiddels in de tachtig.

Op 13-jarige leeftijd verhuisde Bakker met zijn ouders van Ameland naar Anjum. Daar leerde hij ook z'n latere vrouw Bauk(je) Sonnema kennen. Ze kregen vier kinderen: een dochter en vier jongens. Mevrouw Bakker en één van de jongens zijn overleden.

"Us heit hat rûnom wurke", weet z'n dochter. "Hy hat ûnder oare meiwurke oan it oanlizzen fan de Ofslútdyk, wie ek gauris by boeren oan it wurk. En hy hie altyd dieren: kij, hynders en skiep."