Tentoonstelling Jan van der Meulen

FOCHTELOO - Stichting Nobilis heeft het complete prenten-oeuvre van de graficus-schilder Jan van der Meulen uit Burgum verworven. Pieter Jonker van Nobilis stond zondag in een lezing stil bij het leven en werk van Van der Meulen. Die vierde hiermee zijn 82-ste verjaardag.

De tentoonstelling laat 38 prenten zien en is ingericht door Beint Koopstra uit Sumar. "Toen wij het grafisch werk van Jan van der Meulen mochten opnemen in onze collectie, was er sprake van gretigheid. Dat heeft te maken met enerzijds het bijzondere, vitale werk en de bijzondere technische vaardigheden van de kunstenaar; anderzijds met de mens Jan," zei Pieter Jonker. Hij noemt Jan van der Meulen "een kerel uit één stuk" én "een enthousiast promotor van de prentkunst en van de techniek van de prentkunst."

"Hij is een dankbaar en hartelijk mens, hij spreekt open en openhartig over het leven, waardoor je bij elke ontmoeting weer geraakt bent. Het is geen man met een verborgen agenda. Hij leeft eerlijk en rechtstreeks. Hij is een gepassioneerd schepper van kunst. Hij houdt zich niet in, hij gaat voluit. Hij maakt wat hij wil, denkt niet commercieel of aan toekomstig koperspubliek. Van waardering geniet hij wel, terecht."

Veel werk van Jan van der Meulen is te zien in ziekenhuizen, openbare gebouwen en bedrijven. Hij kende perioden waarin zijn werk stormachtige verkoopresultaten had. Er is altijd veel te zien op met name zijn kleurrijke prenten met vogels, katten, varkens, verzonnen dieren, kinderen en café-scenes.

Jan kwam als jonge knaap op de grafische afdeling terecht van de Electro blikfabriek in Leeuwarden. Hij volgde een opleiding tot steendrukker-lithograaf aan de Grafische School in Zwolle. Later vond hij de staaldruk uit. Hij schreef er een handboek over: 'Praktijkboek lithografie steen- en staaldruk'.