Berend Mink neemt afscheid van het skûtsjesilen, maar zal het wel blijven volgen.
Berend Mink neemt afscheid van het skûtsjesilen, maar zal het wel blijven volgen. Foto: Tom Coehoorn

Berend Mink zwaait af als schipper d'Halve Maen

DRACHTEN - "It wie in dreech beslút om op te hâlden, mar it skûtsjesilen bliek lestich te kombinearjen mei it wurk op myn bedrijf, dêr't ik it hieltyd drokker mei krigen haw. Ik ha jierrenlang it helmhout yn hannen hân, mar der komt no in ein oan. Skipper sil ik net mear wêze." De uitspraak laat er geen misverstand over bestaan, aan de lange schipperscarrière van Berend Mink, de nestor in de skûtsjeveld, en de laatste jaren schipper van het Drachtster skûtsje d'Halve Maen, is een einde gekomen.

Door Jelle Jeensma

Het is geen onverstandige beslissing, vindt Mink. "De float ferjonget de lêste tiid sterk, mei Douwe Visser fan de Sneker Pan hear ik ta de âldste skippers. Ik sjoch tefreden werom, want ik haw as skût sjeskipper in prachtige tiid hân, in soad meimakke en haw in pear kear kampioen west. Fysyk kin ik it silen seker noch oan, mar it is net langer te kombinearjen mei myn werk. Miskien syl ik nochris mei yn in wedstriid, as ik frege wurdt. As ûndernimmer bliuw ik wol by it silen en it SKS-kampioenskip belutsen. Wa't it skûtsjesilen folgje wol, kin meifarre op ús 'partyskip' De Maurice."

Samen met zijn zoons Joop en Albert runt Berend Mink in Grou het familiebedrijf Watersportservice Berend Mink. Hij hoopt dat zijn zonen ooit in de sportieve voetsporen van hun vader treden. "Sy binne noch jong genôch om skipper te wurden."

Begonnen als bemanningslid

Senior, al sinds 1973 actief op een skûtsje, zal het silen zeker missen. "Ik bin as bemanningslid begûn op het Ljouwerter skûtsje fan Albert van Akker. Datselde skûtsje is no it Drachtster skûtsje d'Halve Maen. Sa is de sirkel wer rûn." Mink won in zijn carrière als skût sjeschipper 22 wedstrijden en eindigde 66 keer bij de eerste drie.

Triomfen Grouster skûtsje

De afgelopen zes jaar was Mink schipper op d'Halve Maen. Zijn grootste triomfen vierde hij al eerder, als schipper van het Grouster skûtsje. Hij wachtte meer dan een decennium op die grootste successen. "Ik ha 29 jier op It Doarp Grou syld, wêrfan santjin jier as skipper."

Mink werd twee keer kampioen, in 2000 en 2001, met It Doarp Grou, maar volgens hem hadden er meer titels ingezeten. "It Grouster skûtsje ward yn dy tiid as lêste ferlingd, yn 1998 oant 19,30 meter. Ferlinging hie earder kinnen, mar de eignersstichting wie earst weromhâldend en hechte in soad wearde oan 'originaliteit'."

Drachtster Philips-skûtsje

Na de successen met het Grouster skûtsje stopte hij in 2005 met skût sjesilen om zijn onderneming in Grou op te zetten, met behulp van zijn beide zoons en zijn vrouw Geartsje. Dat kostte zoveel tijd en energie dat het zeilen erbij inschoot. Het skût sjesilen bleef aantrekkingskracht op hem uitoefenen, want na een 'radiostilte' maakte hij zijn rentree op d'Halve Maen. Met dit Drachtster 'Philips-skûtsje' kon hij de prestaties uit het verleden niet evenaren. Vorig jaar eindigden Mink en zijn bemanning als tiende. "Nee, de eignerskommisje hat noait bettere prestaasjes fan ús easke. Ik doch fansels al lang mei en se witte wat se oan my hawwe", zegt Mink.

Zeilformule aangepast

Het Philips-skûtsje moet hogere ogen kunnen gooien dan die bescheiden tiende stek, denkt Mink, vooral nu de zeilformule is aangepast en d'Halve Maen er een aantal vierkante meters zeildoek bijkrijgt. Mink zat in de commissie die de bestaande zeilformule, gebaseerd op het wetenschappelijk tot stand gekomen Velocity Prediction Programma (VVP), heeft geëvalueerd. Nu is de zeilformule aangepast. De nieuwe regels zijn eenvoudiger en goed werkbaar, volgens de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS). Mink denkt dat deze formule een verbetering is.

Gunstig voor meer

"Dy is better nei te rekkenjen en goed te beredenearjen. De ferskillen tusken de skûtsjes binne lytser wurden. Tusken it grutste en lytste skûtsje wie it ferskil njoggentjin kante meter seildoek, dat wurdt no beheind ta tolve fjouwerkante meter." Het skûtsje van Heerenveen, de afgelopen jaren matig presterend, kan hiervan profiteren. Ook andere skûtsjes gaan erop vooruit.

Intensieve trainingen

Mink zal het skûtsjesilen zeker missen, maar het besluit geeft ook rust. Hij hoeft nu niet meer de keus te maken tussen zijn bedrijf en het veertiendaagse zeilspektakel. "It skûtsjesilen nimt in soad tiid yn beslach. De trainingen en de wedstriden begjinne al yn maart. Dat fyn ik gjien straf, mar it moat wol gebeure. Dy trainingen binne behoarlik yntensyf."

Klaas Westerdijk opvolger

Mink wordt opgevolgd door de jonge schipper Klaas Westerdijk uit Boornzwaag, die uit een schippersfamilie komt. Zijn moeder is een zuster van de skûtsjeschippers Douwe Visser (Sneker Pan) en Albert Visser (Lemster Skûtsje). Westerdijk verwacht geen topklassering in zijn debuutjaar. Op langere termijn hebben de mannen van het Drachtster skûtsje wel degelijk ambities.

"Underfining krije"

"Wy moatte mei dizze jonge ploech earst ûnderfining krije. Wy gunne ús sels de tiid, mar nei fiif jier moatte wy serieus boppe-yn meidwaan en ferwachtsje wy topresultaten. Dit jier soe in deipriis foar ús al in kampioenskip wêze."

Vanaf 5 augustus

Het SKS-kampioenschap begint op zaterdag 5 augustus, 14.00 uur met de wedstrijd bij Grou.

Klaas Westerdijk neemt het helmhout over op d' Halve Maen.