Een schets van hoe de nieuwbouw er in voorjaar 2018 uit moet zien.
Een schets van hoe de nieuwbouw er in voorjaar 2018 uit moet zien. Foto: Ingezonden

Twee semipermanente scholen in De Venen

DRACHTEN - In november dit jaar start de bouw van twee nieuwe scholen in de Drachtster wijk De Venen. Omdat het om semipermanente gebouwen gaat, moeten ze in het voorjaar van 2018 al klaar kunnen zijn.

De bouw is gegund aan DK Invest, voor in totaal ruim 2,5 miljoen euro. Het nieuwe gebouw van wijkschool de Barte komt aan de Stoeken, op de plek waar nu nog het gebouw van de ISK (Internationale Schakelklas) van OSG Singelland staat.

Op het perceel achter de nieuwe wijkschool komt de nieuwe NT2-school. Dat is een school voor anderstalige kinderen in de basisschoolleeftijd.
De ISK verhuist in het voorjaar van 2018 naar het gebouw van De Barte aan het Zetveld in Drachten. De ISK vertrekt echter al na deze zomervakantie uit het huidige pand aan de Stoeken. Deze plek wordt vanaf dat moment gereed gemaakt voor de nieuwbouw van de wijkschool. In de tussenliggende periode maakt de ISK gebruik van het schoolgebouw aan de Weeme 1.

ISK heeft meer ruimte nodig

De ISK heeft meer ruimte nodig dan het gebouw aan de Weeme momenteel biedt. Daarom komt er naast de school – op de plek van de vroegere noodlokalen – een aantal 'portakabins'. Dat zijn lokalen die makkelijk te verplaatsen zijn. "We plaatsen de portakabins gedurende de zomervakantie. Na de verhuizing van de ISK naar het Zetveld halen we de portakabins weer weg", meldt de gemeente Smallingerland.

De totale nieuwbouwkosten zijn geraamd op 2,56 miljoen euro: voor de wijkschool en de peuterzalen bijna 1,4 miljoen en voor de NT2-school bijna 1,2 miljoen euro. Er was al een voorbereidingskrediet van een ton beschikbaar, het bouwkrediet van 2,46 miljoen euro is nu ook beschikbaar.