Visie: "Flaneren langs water in centrum Kollum"

KOLLUM - Het is mogelijk om varende sloepen in het centrum van Kollum nog meer zichtbaar te maken. Dit is beschreven in een 'visiedocument' van FARSK architecten. Bewoners, plaatselijk belang en middenstand waren bij de opstelling betrokken.

In de visie zijn vijf aspecten nader uitgewerkt, zoals 'parkeren'. Op dit moment kunnen geen auto's op de Diepswallen parkeren. Binnen een straal van honderd meter rond de Diepswallen is voldoende parkeergelegenheid. Als de auto's uit het straatbeeld worden geweerd, kan het water beter tot z'n recht komen. Door het water weer het historische, bredere, tracé te laten volgen, kan het centrum door sloepen worden bereikt, aldus de visie.

Hierdoor ontstaat een levendigheid die goed past bij een watersportdorp. Vanuit de boot wordt het centrum aangedaan, bezoekers van het centrum worden aangetrokken door het terras aan het water. De Diepswallen dienen dan voornamelijk als een flaneerroute van de passantenhaven naar het centrum. Ook wordt geprobeerd leilinden in het straatbeeld terug te brengen, dit in nauwe samenwerking met de bewoners, die ook betrokken waren bij de opstelling van de visie. B. en w. moeten er nog over besluiten.