Dit 'Brommels-jongetje' is er al klaar voor. Het paarse emmertje is nu nog leeg.
Dit 'Brommels-jongetje' is er al klaar voor. Het paarse emmertje is nu nog leeg. Foto: Ingezonden

Brommels!: bramen en sappige verhalen

NOARDLIKE FRYSKE WALDEN - Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus mag het weer: bramen plukken in boerenland in de Noardlike Fryske Wâlden. Waar de paarse Brommels!-vlaggen wapperen mag publiek het weiland in. Dus neem een emmer en plukstok mee en ga op sneup!

Want bramen plukken begint met bramen zoeken. Wel uitkijken voor de doornen. De 'brommels' heten niet voor niks ook wel 'toarnbeien' in het Fries. Bramenbuit binnen? Dan is het genieten van de vele andere activiteiten. Overal waar de Brommels!-vlag uithangt is wat te doen. Het bramenfestijn biedt voor elk wat wils: open erf bij boeren van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, landschapsexcursies, open tuinen, bramen op de kaart bij de horeca, creatieve activiteiten, culinaire workshops, diverse demonstraties, fietsroutes, kinderactiviteiten en open ateliers.

Dit jaar staan veel activiteiten in het teken van verhalen: volksverhalen uit de streek komen tot leven. Nieuwe worden geschreven. Misschien ben jij wel de volgende hoofdrolspeler in een nieuw, sappig Wâldpyk-verhaal?

Brommels! wordt georganiseerd in de regio Burgum – Buitenpost – Boelenslaan. Deelname aan de meeste activiteiten van Brommels! is geheel gratis. Enkele activiteiten vragen een kleine bijdrage in de kosten. Het complete programmaoverzicht, de kaart met bramenpluk-locaties en de Brommels!-fietsroutes zijn te vinden op de website
www.brommelsfestijn.nl.