Crematorium Goutum verzamelt het snoeiafval van zijn
taxushagen als grondstof voor chemotherapie.
Crematorium Goutum verzamelt het snoeiafval van zijn taxushagen als grondstof voor chemotherapie. Foto: Ingezonden

Yarden Crematorium Goutum spaart taxus

GOUTUM - Het snoeisel van de Taxus is een belangrijke grondstof voor chemotherapie. Deze week start Yarden Crematorium Goutum met de inzameling ervan om te helpen bij de strijd tegen kanker. Dat doen ze in samenwerking met hoveniersbedrijf A. de Boer (GroenTotaal) die de taxishagen bij het crematorium onderhoudt.

De eenjarige uitlopers van de taxus bevatten baccatine, een belangrijke grondstof voor chemotherapie die vaak wordt gebruikt bij de behandeling van kanker. Er wordt snoeisel ingezameld op zes Yarden-locaties, zoals Yarden Crematorium Goutum. De totale oogst zal dit jaar naar verwachting goed zijn voor drieëntwintig chemokuren.

Hogere opbrengst

Was de actie vorig jaar al een groot succes, dit jaar wordt een kwart meer opbrengst verwacht. Dat heeft te maken met de ervaring die vorig jaar is opgedaan. Voor de opbrengst van het bestanddeel voor de chemokuren is het van belang dat het snoeisel niet te lang wordt opgeslagen voordat het opgehaald en verwerkt wordt. Bovendien worden de taxushagen dit jaar iets later gesnoeid, waardoor er langere, jonge scheuten aan de planten zitten.

Strijd tegen kanker

Henk Meijer, locatiemanager bij Yarden Crematorium Goutm: "Vorig jaar zijn we begonnen met de snoeiactie op onze locatie en ook dit jaar doen we weer mee. Helaas overlijden er nog steeds mensen aan kanker. Als organisatie hebben we hier ook mee te maken gehad, door het overlijden van medewerkers en vrijwilligers aan deze ziekte. Het bestaande initiatief om met ons snoeiafval een bijdrage te leveren aan geneesmiddelen voor kanker hebben we daarom direct omarmd."