De 'landelijke' intocht van Sinterklaas is dit jaar in Dokkum. Een werkgroep is zelfs in de zomer al druk met de voorbereidingen.
De 'landelijke' intocht van Sinterklaas is dit jaar in Dokkum. Een werkgroep is zelfs in de zomer al druk met de voorbereidingen. Foto: Roel Jorna

Sinterklaas krijgt deze zomer volop de aandacht

DOKKUM - Zaterdag 18 november 2017 mag Dokkum de landelijke intocht van Sinterklaas verzorgen. Daar zijn ze trots op. "Dokkum is een prachtstad waar de goedheiligman met alle egards kan worden ontvangen.", aldusStichting Promotie Dokkum.

Op 29 mei was even landelijk nieuws toen bekend werd waar in Nederland de Sint voet aan wal zou zetten. Onmiddellijk was het een drukte van belang. De pers belde en de eerste spontane aanmeldingen kwamen binnen. Mensen meldden zich voor muzikale bijdragen, voor de catering, de aankleding van de stad en natuurlijk voor het Pietencorps. Geweldig, vinden de bestuursleden van Stichting Promotie Dokkum die spontane reacties.

Voor velen lijkt het alsof er sinds die 29 mei nog niets is gebeurd. Niets is minder waar. Er is al heel veel in gang gezet. Direct na de bekendmaking ging een gemeentelijke werkgroep van start. De raad van Dongeradeel heeft het benodigde krediet vastgesteld. En er is al menig overleg geweest met de NTR, de omroepstichting die het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht uitzendt.

Volgens de NTR is de intocht het grootste live televisie-evenement van het jaar. Voor hen een hele klus, maar ook voor de gaststad. Op vele vragen moet antwoord komen. Waar kan Sint op de wal worden ontvangen? Wat is de mooiste en passende route? Hoe kunnen zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk zien? Ook staat de burgemeester al in contact met de algemeen commandant van de politie, met wie samen wordt gewerkt om de intocht feestelijk, maar ook veilig te laten verlopen.

Een gemêleerd gezelschap van twintig personen heeft gebrainstormd over de mogelijkheden. Prachtige ideeën voor het NTR-script en de werkgroep Marketing en Communicatie zijn daaruit gekomen. Met een kleine delegatie is Maassluis bezocht, de stad waar vorig jaar de intocht was. Ervaringen zijn uitgewisseld; wat kun je wel en wat moet je vooral niet doen. Ook is contact gelegd met Meppel, waar de Sint in 2015 aankwam.
Voor de productie en organisatie van het evenement is Vinke Vision aangetrokken, een mediabedrijf dat zich richt op evenementen- en videoproducties. Naast de organisatie van vele evenementen in binnen- en buitenland, heeft dit bedrijf in 2014 de landelijke intocht van de Sint in Gouda gefaciliteerd.
De gemeente en Vinke Vision betrekken uiteraard vele partners bij het Sinterklaasfeest. Scholen, ondernemers, verenigingen, de Sint Nicolaas Centrale Friesland, politie, brandweer, de Veiligheidsregio Fryslân gaan flink uitpakken. Het is nog lang geen 18 november, maar we zijn dus volop 'dwaande'.