Straattheater zorgt voor levendige stad

DOKKUM - Het straattheater tijdens de Admiraliteitsdagen wordt steeds professioneler. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal acteurs meer dan verdubbeld, van 25 naar 60 spelers. Er zijn meer rollen en scenes bijgekomen en de kostuums zijn gevarieerder.

Nieuw dit jaar is dat de kade langs de haven, van het Admiraliteitshuis tot De Posthoorn, zoveel mogelijk zal worden aangekleed in de stijl van de eerste Friese Admiraliteit in Dokkum (rond 1600).

De kracht van het straattheater in Dokkum is volgens de organisatoren hun enthousiaste team. Daarin wordt samengewerkt door Tineke Broers en Lucas de Blécourt (regisseurs), Dick Jansen (decorontwerper en -bouwer, alsmede schrijver van verschillende scenes), André de Zee (acteur), Louise de Haan (coördinator) en styliste Anke Dijkstra, verantwoordelijk voor de vele rekwisieten.

De Admiraliteit zorgde in oorlogstijd voor de beveiliging van de scheepvaart en de kustbescherming van Friesland en Groningen. De scenes spelen zich op zaterdag 9 september door de hele stad af, of zijn geconcentreerd op bepaalde plekken. Zo zal bij het Admiraliteitshuis een chirurgijn actief zijn. In een speciaal daarvoor ontworpen decor zal deze kwakzalver uit de middeleeuwen mensen uit het publiek ongetwijfeld van hun kwalen kunnen afhelpen.

Bij de Sint-Bonifatiuskerk is een schandpaal te vinden. Hier vindt de rechtspraak plaats en worden zeerovers en heksen veroordeeld. Bezoekers zullen alle lagen van de bevolking uit de tijd van de middeleeuwen tegenkomen in de stad.