Het Shantykoor tijdens het instuderen van het oude zeeroverslied.
Het Shantykoor tijdens het instuderen van het oude zeeroverslied. Foto: Ingezonden

Dokkumer zeeroverslied 1630 ontdekt

DOKKUM - Nykle Dijkstra van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland heeft een Dokkumer zeeroverslied uit 1630 ontdekt. Hij kwam het eeuwenoude lied via de Nationale Liederenbank (Meertens Instituut) op het spoor. Het originele document met tekst en melodie bleek in een bibliotheek in Londen te liggen.

Het zogenaamde 'Beclach-Liedt' verhaalt gedetailleerd over Duinkerker zeerovers die rovend langs de Friese kust voeren en uiteindelijk door twee kapiteins van de Dokkumer Admiraliteit dankzij een list gevangen genomen werden. Vijf zeerovers werden uiteindelijk in Dokkum opgehangen. De historische vereniging presenteert het verhaal in het nieuwe nummer van magazine De Sneuper, dat eind augustus verschijnt en in het teken staat van de Friese Admiraliteit.

Piet de Haan van de historische vereniging verzocht shantykoor De Admiraliteitssjongers om op basis van deze nieuwe informatie een speciaal Admiraliteitslied te maken. De nieuwe dirigent, de 37-jarige Ridzert Beetstra uit Stiens, reageerde meteen enthousiast. Samen met het koor, bestaande uit 38 zangers, vier accordeonisten, een fluitiste en percussionist ging hij vanaf juni aan de slag om het zeeroverslied goed in te studeren.

Zaterdagmiddag 9 september vanaf 15.00 uur zullen zij het Admiraliteitslied tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum zingen.