Fietsen met riksja's

LEEUWARDEN - Met ouderen in een riksja gaan fietsen. Met name die ouderen, die zelf niet meer kunnen fietsen, maar nog wel graag een tochtje maken in de buitenlucht.

Dat is kort gezegd het project van de Friese afdeling van de Fietsersbond, waarvoor de provincie Fryslân 35.000 euro subsidie beschikbaar stelt. De totale investering bedrag ongeveer 110.000 euro. De subsidie komt uit het Iepen Mienskipsfûns.

Een riksja is een fiets met drie wielen, bedoeld voor personenvervoer. Minder mobiele mensen kunnen plaatsnemen op twee zitplaatsen voor het stuur en rondgereden worden. In eerste instantie in Leeuwarden en omgeving. Al fietsend door de stad en omgeving komen herinneringen boven. Passagiers kunnen hun verhalen delen met de mede-medepassagier of met de bestuurder en zo wellicht een band opbouwen.

Zorginstellingen of wijkverenigingen, bejaardenclubs en dergelijke schaffen de riksja aan, met hulp en cofinanciering van de Fietsersbond. De Fietsersbond zorgt voor het vinden, binden en begeleiden van bestuurders. Hiervoor wordt per riksja een 'riksjef' aangewezen, die zorgt voor de contacten met de passagiers of zorginstellingen en de vrijwillige bestuurders.

Het project 'Fietsen alle jaren' is één van de twintig projecten in Noardwest Fryslân die subsidie uit het Iepen Mienskipsfûns krijgt.