Marten Hylkema is directeur van MHB Event Facilities.
Marten Hylkema is directeur van MHB Event Facilities. Foto: Wietze Landman

MHB Event Facilities: "Je gaat ons volgend jaar vaak zien"

LEEUWARDEN - MHB Event Facilities verhuurt licht en beeld voor festivals, theater, corporate events en andere evenementen. "Al vanaf het begin van het bidbook zijn wij bij Culturele Hoofdstad betrokken," legt Marten Hylkema, directeur MHB Event Facilities, uit.

"We zijn al jaren betrokken bij de meeste evenementen van formaat in de regio. We hebben dus veel ervaring met evenementen zoals we die in 2018 kunnen verwachten. Zo zul je onze apparatuur bij grote evenementen als De Opening, At the Watergate en De Reuzen gaan zien."

"We hebben hier een superteam dat constant nieuwe dingen bedenkt en maakt. Zo zijn wij op het moment bezig met de ontwikkeling van mobiele ledschermen. Deze schermen worden uitgerust met de modernste ledmodules. Ze hebben een extreem hoge resolutie en er wordt gebruik gemaakt van zwarte leds. Dat zorgt voor een veel beter contrast dan de huidige schermen. Dat merk je bijvoorbeeld heel goed op zonnige dagen, dan heb je veel helderder beeld en is het van een veel grotere afstand te zien. We werken namelijk met schermen van wel tien vierkante meter voor bij grote evenementen. Dankzij de omvang van ons bedrijf kunnen we constant voorop lopen en hebben we in Friesland een groot marktaandeel."

"In dit vak ben je al gauw genoodzaakt om gebruik te maken van bedrijven buiten Friesland. Denk bij televisie aan Hilversum of geluid aan Utrecht. Soms zelfs België. Toch werken we zoveel mogelijk samen met bedrijven in Friesland. Ik vind het erg belangrijk dat de gemeenschap erbij betrokken is. Dingen als Royal de Luxe (De Reuzen, red.) of At the Watergate zullen niet snel weer naar Friesland komen, dus dit is een unieke kans voor lokale ZZP' ers of ROC's om aan mee te werken."

Festivals als proeftuin

In deze industrie volgen innovaties elkaar in moordend tempo op. "We investeren voortdurend in nieuw modern materiaal, want het gaat razendsnel. Als je voorop wilt blijven lopen, moet je wel."

"We werken heel nauw samen met Welcome to The Village. Het festival heeft de ambitie in 2022 volledig circulair te zijn. Wij dragen hieraan bij door de nieuwste lampen en schermen te gebruiken. Zo gebruiken we dit jaar alleen nog maar led- en gasontladingslampen. Daarnaast is het voor ons een leuke uitdaging bijvoorbeeld een heel podium op één zonnepaneel te laten draaien. Welcome to The Village is een ideale proeftuin voor onze nieuwste innovaties. Ten eerste omdat de organisatie open staat voor ideeën en ten tweede omdat er veel kleine podia zijn, waar je eerst kan testen alvorens op te schalen. Een festival verduurzamen is helaas maar een druppel op de gloeiende plaat, maar het is een soort kleine gemeenschap. Als het daar werkt, werkt het ook in dorpen of zelfs steden. Het is een beginpunt."