Het interieur van de Dorpskerk Huizum, waar Mata Hari zal 
worden herdacht.
Het interieur van de Dorpskerk Huizum, waar Mata Hari zal worden herdacht. Foto: Peter Popken

Herdenking 100e sterfdag Mata Hari

LEEUWARDEN - Op 15 oktober is het precies honderd jaar geleden dat de in Leeuwarden geboren Mata Hari bij Parijs werd geëxecuteerd. Dat gebeurde 's ochtends om 6.15 uur, met twaalf geweerschoten. In cultureel centrum Dorpskerk Huizum in Leeuwarden (adres Huizum Dorp 67) zal op 15 oktober een even grootse als spectaculaire herdenking plaatsvinden.

De Dorpskerk, nu onderdeel van een Friese erfgoedstichting, is het oudste monument van Leeuwarden; in het naastgelegen baarhuisje ligt de grafsteen van een familielid van Mata Hari.

Het bijzondere van deze manifestatie zit zowel in de afwisselende inhoud als in het tijdstip: de herdenking begint op de vroege zondagochtend van 15 oktober op exact hetzelfde tijdstip als waarop Mata Hari werd geëxecuteerd met twaalf klokslagen in de kerktoren uit de dertiende eeuw en een zondagochtendontbijt om wakker te worden. Daarna wordt de opening verricht door Peter de Haan, voorzitter PC Dorpskerk Huizum, waarna een bijzonder programma volgt met vele primeurs.
Zo zal onder andere de internationaal befaamde sopraan Claron McFadden een lied over Mata Hari ten gehore brengen; een vooruitblik op een door het Belgische muziektheater Transparant in februari 2018 te brengen programma over Mata Hari op muziek van haar tijdgenoten.

De entree is € 12,50 inclusief ontbijt; er zijn slechts 165 betaalde zitplaatsen voor deze unieke voorstelling. Nadere informatie, bel 06-11592427. Opgave voor kaartjes via dorpskerkhuizum@gmail.com. Zie ook www.facebook.com/dorpskerkhuizum.