Psy-Fi in augustus: een duurzaam festival bij de Groene Ster

LEEUWARDEN - Van 16 tot en met 20 augustus 2017 vindt de vijfde editie van het Psy-Fi festival plaats op De Groene Ster in Leeuwarden. Vanuit de hele wereld trekken op dat moment meer dan 15.000 festivalgangers naar Leeuwarden om te genieten van muziek, prachtige decoraties, kunst en cultuur.

Zij laten zich verwonderen door de schoonheid van het festival en haar omgeving en dansen bijna een week lang op psychedelische trance.

Psy-Fi is een uniek festival waar saamhorigheid, respect, liefde en vrede centraal staan. Maar ook een festival waarbij vooral veel aandacht is voor milieu en natuur. Het begrip duurzaamheid is er niet meer weg te denken. Psy-Fi is een van de schoonste festivals ter wereld.
De organisatie hecht veel waarde aan de prachtige locatie en doet er alles aan om deze zo weinig mogelijk aan te tasten. Er wordt nauw samengewerkt met de terreinbeheerder.

Reduceren van afval

Het project Psy-Clean van de Hongaarse Viktor Balogh heeft als doel om een afvalvrij festival te creëren. Samen met zo'n zestig vrijwilligers is hij tijdens het festival dag en nacht op pad om het terrein schoon te houden. Bovendien wordt er gewerkt met een statiegeldsysteem waardoor stevige bekers continue hergebruikt worden. Ook krijgen bezoekers bij binnenkomst een asbak mee die gemaakt is van gerecyclede petflessen. Hierdoor blijft de grond vrij van plastic en sigaretten.
Op de marktstraat van Psy-Fi is goed terug te zien hoe bewust de doelgroep zich is van de afdruk die ieder mens achterlaat. Je vindt overal stands met biologisch en veganistisch aanbod. Het doel van iedere standhouder is om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Eten wordt dan ook geserveerd op papieren bordjes met houten bestek, of zelfs op servies.

Duurzame stroomvoorziening

Achter de schermen wordt ook hard gewerkt aan duurzame oplossingen. Zo draaien de dieselaggregaten op Ssynfeul+. Deze unieke brandstof wordt gewonnen uit duurzame grondstoffen zoals plantaardige afvaloliën en –vetten en vermindert de CO2-uitstoot met maar liefst 89 procent ten opzichte van gewone diesel.

Ook de verkeersbewegingen op het terrein zelf, worden gefaciliteerd met deze brandstof. Daarnaast wordt er veel elektrisch gereden. Wanneer bezoekers van de ene kant naar de andere kant van het terrein willen, kunnen ze gebruik maken van watertaxi's die werken op zonne-energie.

Voor de festivalgangers die met de auto komen wordt getracht de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te compenseren. Een gedeelte van het parkeergeld gaat naar de organisatie Trees for All; een Nederlandse organisatie die projecten ontwikkelt en ondersteunt die bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

Ook wordt gekeken hoe het watergebruik geminimaliseerd kan worden. Zo worden spoeltoiletten gespoeld met oppervlaktewater. Hydrowashr is een innovatief project waarbij handen gewassen worden door middel van luchtdruk.

Ook aparte zeeppompjes zijn daardoor niet nodig. Waar een gewone handwasbeurt al snel gepaard gaat met 1 liter water is dit bij gebruik van de Hydrowashr slechts 10 milliliter voor een schoon resultaat.