Het Talenpaviljoen krijgt in 2018 een plekje in de Prinsentuin in Leeuwarden. Elke week staat een taal centraal.
Het Talenpaviljoen krijgt in 2018 een plekje in de Prinsentuin in Leeuwarden. Elke week staat een taal centraal. Foto: Ingezonden

In 2018 staan (streek)talen centraal met Talenpaviljoen in Prinsentuin

LEEUWARDEN - Het project 'Lân fan taal' krijgt in 2018 een Talenpaviljoen op een bijzondere plek. In 2018 wordt de Prinsentuin een Talentuin, met het Talenpaviljoen als centrale ontmoetingsplaats.

De Afûk geeft in samenwerking met BUOG vorm aan deze 'huiskamer' - ook wel 'livingroom of languages' genoemd. In deze huiskamer van Lân fan taal, kan het publiek op allerlei manieren kennismaken met (kleine) taalgemeenschappen in Europa, Nederland, Fryslân en Leeuwarden.

Onder moeders rok

In de Prinsentuin verrijst in 2018 een tijdelijk (moeder)taalpaviljoen in de vorm van twee vrouwenfiguren. Dit staat symbool voor de moedertaal en meertaligheid. Kees Botman en Pieter Stellingwerf van BUOG zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en zien het als volgt: "Bezoekers leggen buiten hun taal af en kruipen onder moeders rok. De ruimte is open, uitnodigend en heeft een warm karakter. Het is een veilige plek waar je met een open blik kennis kunt maken met andere mensen en gemeenschappen. Dat krijgt een extra dimensie doordat het horecapersoneel doof is."

Taal is meer dan woorden

HoorFriesland is hét centrum in Fryslân voor doven en mensen met gehoorproblemen en zorgt voor de bezetting met gastheren/-vrouwen van het paviljoen. "Wij willen dat ook deze mensen gehoord worden en dat onze bezoekers zich ervan bewust worden dat taal meer is dan alleen het gesproken woord. Bezoekers moeten nadenken over hoe zij met de gastheren en gastvrouwen communiceren. Ze moeten terugkeren tot de basis van communicatie en moeten ervaren hoe het is om 'sprakeloos' te zijn."

Taalgemeenschappen

Elke week staat in het Talenpaviljoen een taal centraal. Naast het Fries zijn dat streektalen en dialecten uit Fryslân en Nederland, kleine talen uit Europa en de talen die in Leeuwarden worden gesproken.
De verschillende taalgemeenschappen hebben een week lang de mogelijkheid om hun taal en cultuur te presenteren via bijvoorbeeld muziek, theater, poëzie, storytelling en lezingen, maar ook om bezoekers kennis te laten maken met lokale gerechten en gebruiken. In totaal nemen zo'n dertig taalgemeenschappen deel aan het programma van het Talenpaviljoen.

Podium

Er is altijd iets te beleven in het paviljoen. Het Talenpaviljoen is dagelijks open van 30 maart tot en met 28 oktober 2018. Op donderdagavond en zondagmiddag wordt er een programma verzorgd door de taalgemeenschap die in die bepaalde week centraal staat. Door de week is er ruimte voor schoolgroepen en kunnen bezoekers er terecht voor een hapje en een drankje en een potje Scrabble. Verder dient het paviljoen als locatie voor diverse bestaande en nieuwe initiatieven die zijn gericht op Lân fan taal, zoals live-uitzendingen van radio/tv, literaire avonden, Werelddovendag en het taalcafé. Ook zijn in en bij het paviljoen exposities rondom meertaligheid, taal en emotie.