Jim Heins, ondernemer in winkelgebied Coopmansstraat-Pasteurweg, doet z'n uiterste best.
Jim Heins, ondernemer in winkelgebied Coopmansstraat-Pasteurweg, doet z'n uiterste best. Foto: Frank van den Burg

Schoonste Winkelgebied Verkiezing krijgt bijval

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden doet dit jaar mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2017. Maar liefst acht winkelgebieden hebben zich aangemeld. Ondernemers uit Bilgaard, Camminghaburen, De Centrale, Centrum Grou, Centrum Leeuwarden, Coopmansstraat-Pasteurweg, Huizum en Miro Center Leeuwarden bundelen de krachten en zetten zich de komende maanden in voor een schoner winkelgebied.

Ze bestelden ruim vijftig afvalbakken, honderd vouwgrijpers en vijftig stickers. Zowel de ondernemers als de gemeente hopen dat bezoekers het winkelgebied als prettiger ervaren. Ze hopen natuurlijk dat álle ondernemers worden geïnspireerd en dat ze een hoge score halen bij de verkiezing.

NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek. Dan wordt het winkelend publiek gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. Daarnaast meten observatieteams de schoonheidsgraad van elke omgeving.
De winnaar wordt begin november bekend gemaakt en mag zich een jaar lang 'Schoonste Winkelgebied van Nederland' noemen. In 2016 won De Limburgerlaan in Eindhoven.
De gemeente heeft alle ondernemers uit de winkelgebieden actief benaderd, met goed resultaat. Wethouder Friso Douwstra (Beheer Openbare Ruimte) verheugt zich erop: "Van nette, toegankelijke afvalbakken tot onkruidvrije paden en van het verwijderen van graffiti tot het opknappen van boomspiegels: onze winkelgebieden blinken straks uit in schoonheid!"

Voorzitter Post van ondernemingsvereniging Coopmansstraat-Pasteurweg: "Wij hebben enthousiast gereageerd, want het plein waar wij aan zitten is soms best rommelig. De verkiezing is voor ons een mogelijkheid om mensen bewust te maken het plein netjes te houden. Het gaat om het publiek, maar ook om de supermarkten, daar blijven vaak propjes en kassabonnetjes achter in de karretjes. Het begint met één propje, maar als iemand wat ziet liggen gooi je er soms bewust, soms onbewust, toch makkelijk wat bij", aldus de heer Post.

Schoonste Winkelgebied 2017

Dit jaar neemt een recordaantal van ruim 88 gemeenten en 611 winkelgebieden deel aan de verkiezing. Een forse stijging ten opzichte van vorig jaar waarbij er 63 gemeenten en 561 winkelgebieden kans maakte op de felbegeerde titel. Helene van Zutphen (Directeur Stichting Nederland Schoon) verklaart deze stijging: "Dit jaar hebben we geconstateerd dat steeds meer gemeenten de verkiezing aangrijpen om proactief met ondernemers in gesprek te gaan. Schoon staat ook hoog op de agenda bij de ondernemers. Beide partijen zijn zich bewust van de toegevoegde waarde van een schoonwinkelgebied."

Over NederlandSchoon

NederlandSchoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden. Aan de hand van gerichte campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies aan bedrijven komt de stichting in actie tegen zwerfafval. Zie ook: www.nederlandschoon.nl.