Meer inwoners Fryslân door migranten

LEEUWARDEN - Het aantal inwoners van Fryslân is - tegen de trend van de afgelopen jaren in - per 1 januari 2017 iets gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Dit lijkt vooral te komen door de komst van asielmigranten naar Fryslân.

Uit een publicatie van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) op basis van gegevens van het CBS blijkt dat per 1 januari 2017 het aantal inwoners van Fryslân met 0,1 procent is toegenomen in vergelijking met 1 januari 2016. In de voorgaande jaren nam het inwonertal licht af. De gemeenten Leeuwarden, De Fryske Marren en Smallingerland groeiden het meest.

Meer asielmigratie

De recente bevolkingsgroei komt vooral doordat meer mensen zich in Fryslân vestigen dan vertrekken. In het afgelopen jaar is het aantal asielzoekers en statushouders toegenomen. Het is de vraag of deze asielmigranten hier ook blijven. Veel asielmigranten blijken na verloop van tijd naar andere delen van het land te trekken. Zij gaan vooral naar de grote steden met meer werkgelegenheid en waar vaker gemeenschappen zijn met mensen van dezelfde herkomst.

Naar verwachting is de bevolkingsgroei tijdelijk. Sinds 2015 sterven in Fryslân meer mensen dan er geboren worden. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen door toename van het aantal ouderen. Migratie en vooral asielmigratie is vaak wisselend. Recent is de toestroom weer afgenomen.