Drie van de 42 handtekeningen. Vooraan Albert van der Ploeg (Noardlike Fryske Wâlden), op hurken Hans van der Werf (Friese Milieufederatie) en Alex Bonnema (Circulair Friesland).
Drie van de 42 handtekeningen. Vooraan Albert van der Ploeg (Noardlike Fryske Wâlden), op hurken Hans van der Werf (Friese Milieufederatie) en Alex Bonnema (Circulair Friesland). Foto: Klaas Rozema

Organisaties zoeken samenwerking voor versnellingsagenda


BUITENPOST - Noordoostelijk Fryslân is bezig actief te reageren op de (te verwachten) 'krimp' van de bevolkingsomvang. Maandag hebben 42 organisaties - zoals gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen - een overeenkomst getekend, waarin ze beloven met elkaar samen te werken: niet om de 'krimp' te bestrijden, wel om er passende antwoorden op te vinden.

Door: Gerrit van der Meer

Een belangrijk aspect is de 'woningmarkt'. De gemeenten in noordoostelijk Fryslân hebben plannen voor de bouw van 1700 nieuwe woningen, maar de vraag tot 2025 is veel lager: 600 tot hooguit 1150 tot het jaar 2025. Daarna zal het aanbod vermoedelijk groter zijn dan de vraag. Vooral ten noorden van Dokkum zal de vraag de komende jaren al afnemen. Adviesbureau KAW raadt aan om zo nodig 'kwetsbare' woningen te slopen.

Vooral in en rond de dorpen Wierum, Anjum, Ee, Engwierum en Holwerd is sprake van vrij veel 'kwetsbare' woningen, 350 koop- en 165 huurwoningen. In Wierum gaat het om éénderde (135 woningen) van de koopvoorraad en 44 procent (55 woningen) van de huurvoorraad, aldus het KAW-rapport dat maandag gepubliceerd is.

"Burgum heeft nog groeipotentie"

Daniël Depenbrock van KAW stelt dat 'de krimp' na 2025 vermoedelijk in de hele regio 'toeslaat', maar vooreerst is er in bijvoorbeeld Burgum nog wel "groeipotentie". Om goed voorbereid te zijn op de toekomst, geeft hij tien tips. De belangrijkste zijn volgens hem: "Werk regionaal én lokaal samen. Blijf vernieuwen in de woningvoorraad. Creëer bewustzijn over de te verwachten situatie. En kies zowel een regionaal boegbeeld (een persoon of organisatie) als ook op lokaal niveau."
Andere tips voor de gemeenten in Noordoostelijk Fryslân. Omarm en erken het probleem, creëer samen bewustzijn. Wacht niet af. Creëer visie, perspectief en vertrouwen. Kies een boegbeeld en heb lef. Doe het samen met alle partners. Gemeenten, wees solidair met elkaar.
Wethouder Roelof Bos van Dantumadiel: "Dit is gjin frijbliuwend ferhaal. Dit rapport bedarret net yn in laad, mar sil brûkt wurde."