Welcome to The Village in 2022 volledig fossiel- en afvalvrij - als het doorgaat

LEEUWARDEN - Festival Welcome to The Village is in 2022 volledig circulair. Dankzij de samenwerking met Circulair Friesland en Metabolic wordt tijdens de editie van 2017 gestart met een vijfjarenplan, waardoor het festival in 2022 volledig georganiseerd kan worden zonder gebruik van fossiele brandstoffen en zonder afval over te houden.

Tijdens de komende editie, op 21, 22 en 23 juli (als dit nog kan, want de rechtbank heeft de vergunning afgekeurd) in de Groene Ster bij Leeuwarden, worden dankzij partners Omrin en Vitens al ingrijpende veranderingen doorgevoerd.

De samenwerking met Circulair Friesland en Metabolic betekent dat er tijdens de komende editie vier nulmetingen plaatsvinden op het gebied van afval, water, voedsel en energie, waarna het benodigde plan wordt opgesteld. Maar tijdens de huidige editie wordt de weg naar volledig circulair al ingezet met een slimmer stroomplan, zodat de stroomproductie dit jaar al fossielvrij is en de CO2-uitstoot met 85 % afneemt. In samenwerking met afvalverwerker Omrin en met hulp van gemeente Leeuwarden wordt het afval van de komende editie naar Ecopark De Wierde in Heerenveen gebracht. De catering voor artiesten en crew is op zondag vegetarisch en er worden statiegeldbekers en bio-afbreekbare bakjes, borden en bestek gebruikt op het terrein. Dit jaar wordt er geen gebotteld bronwater in- of verkocht. In plaats daarvan kan men overal op het terrein gratis leidingwater tappen.