Dameszadelclub Fleurop geeft een show tijdens de Hynstedagen.
Dameszadelclub Fleurop geeft een show tijdens de Hynstedagen. Foto: Ingezonden.

Show Dameszadelclub Fleurop op Hynstedagen

GARYP – De Hynstedagen in Garyp laten naast de vaste rubrieken ook ruimte voor shows. Op zaterdag 22 juli om 15.25 uur staat Dameszadelclub Fleurop op het programma op het concoursterrein aan de Sumarreheide.

Dameszadelclub Fleurop bestaat sinds 1992, dus dit jaar viert de club het vijfentwintigjarig bestaan. Door de jaren heen zijn er al veel verschillende küren gereden. Dit jaar heeft Fleurop weer een nieuwe kür, een jubileumkür. De kür wordt door de dames zelf geschreven en uitgewerkt. Ook de muziek zoeken ze er zelf bij.

Door de jaren heen hebben ze ook internationaal opgetreden, onder andere in Duitsland, België en Luxemburg. Tijdens de shows zijn de dames gekleed in korenblauwe kostuums die gebaseerd zijn op oud-Engelse rijkleding.

Omdat ze in een amazonezit zitten (beide benen aan de linker kant) kunnen ze niet met het rechterbeen het paard drijven. Daarom hebben ze ook standaard een rijstok (cane) in de hand waarmee ze het paard aan de rechterkant kunnen drijven.
Rijhandschoentjes, rijlaarsjes en een elegant hoedje completeren de outfit. De paarden waarop gereden wordt zijn allemaal eigendom van de dames zelf, evenals de zadels. Alle paarden zijn volbloed Friezen. De zadels zijn authentieke dameszadels, geschikt voor de amazonezit.
Met de lange rij-jurken is het niet eenvoudig om in het zadel te komen. Bij een demonstratie wordt ook getoond hoe de dames, met hulp van hun groom, op- en afstijgen.