Feestpuzzelrit

BUITENPOST - Op maandag 31 juli houdt MAC De Wâlden uit Drachten haar jaarlijkse feestpuzzelrit. Vanaf 18.15 uur kan worden ingeschreven in The Point, Voorstraat 54, Buitenpost.

Er wordt gereden volgens het puzzelreglement van MAC De Wâlden. Dit kunt u downloaden via www.macdewalden.nl. U kunt starten tussen 18.30 uur en 19.30 uur. Iedereen kan hier aan meedoen. De rit staat open voor motoren en auto's. Er zijn een puzzelklasse voor beginners uit Buitenpost, een puzzelklasse voor beginners niet uit Buitenpost en een C-klasse voor gevorderden. Het inschrijfgeld bedraagt 6 euro per voertuig.

Kanotocht door
De Alde Feanen

EARNEWALD - Met de kano op ontdekkingstocht door één van de grootste laagveenmoerassen van Noordwest Europa. Verken Nationaal Park De Alde Feanen, tussen Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. Samen met een gids van It Fryske Gea varen we door moerasbossen, smalle watertjes en langs rietlanden.

Kano vrijdag 21 juli van 19.00 tot 22.00 uur mee. Geef je uiterlijk donderdag 20 juli voor 15.00 uur op via 0511- 53 96 18 (zolang er plek is). Deelname is voor leden van It Fryske Gea op vertoon van de ledenpas € 6,- en niet-leden betalen € 9,- . Deelnemers kanoën in Canadese driepersoonskano's; zwemvesten zijn beschikbaar. Kinderen zijn welkom vanaf 12 jaar.

Wandelexcursie 'mooie fladderaars'

EARNEWALD - Op dinsdag 25 juli organiseert It Fryske Gea van 14.00 tot 16.00 uur een wandelexcursie over libellen en vlinders.

In Nationaal Park De Alde Feanen kruipen en fladderen allerlei soorten insecten. De vlinder is het meest populaire insect. Naast de prachtig gekleurde vlinders leven er ook veel verschillende soorten libellen in dit gebied. Natuurgids Jitske Wedman vertelt over de bijzondere insecten die je tegenkomt.

Libellen zijn insecten die al miljoenen jaren leven, zo´n 325 miljoen jaar geleden bestonden ze al. Het zijn de grootste insecten die ooit geleefd hebben, met een spanwijdte (van vleugel tot vleugel) van wel 80 centimeter. De grootste libellen die op dit moment nog leven zijn maximaal 8 tot 10 centimeter groot. De larve leeft zo'n 3 tot 5 jaar in het water. Daarna kruipt de larve uit het water en barst de huid van zijn rug open. De nog zachte volwassen libel kruipt er uit, de vleugels worden opgepompt en spreiden zich geleidelijk uit. Tijdens het 'uitharden' kan de libel niet wegvliegen. Het is dan een gemakkelijke prooi en lekker hapje voor andere dieren, zoals vogels. Aanmelden tot maandag 24 juli 15.00 uur via 0511 – 53 96 18 (zolang er plek is). Deelname is voor leden op vertoon van de ledenpas gratis. Niet-leden betalen € 4,- (tot en met 12 jaar € 2,-).