PvdA: "Geen mest gebruiken voor vergisters"

LEEUWARDEN / MARRUM / FERWERT - De plannen voor een co-mestvergister van energiebedrijf Engie en veehouder Nijboer in Marrum roepen verzet op van omwonenden. De provincie heeft voor de vergister al een vergunning verleend.

De omwonenden hebben donderdagavond hun protest laten horen bij de gemeenteraad van Ferwerderadiel in Ferwert, maar hebben inmiddels ook alle statenleden geïnformeerd. De provincie is namelijk verguningverlener.

PvdA-statenlid Hetty Jansen heeft gedeputeerde Michiel Schrier (SP) schriftelijke vragen gesteld. Volgens haar zijn er inmiddels zoveel en zulke grote plannen voor co-mestvergisters in Fryslân, dat ze de mest nooit alleen binnen de provinciegrenzen kunnen kopen. Janssen verwacht dat er mest uit Noord-Brabant gehaald moet worden. Reden voor haar en haar fractie om Schrier acht schriftelijke vragen te stellen.

Janssen vindt dat bij "grondgebonden, duurzame landbouw" het verwerken van mest tot biogas in mestvergisters "niet nodig zou moeten zijn, omdat er geen mestoverschot is (in Fryslân)". Ze vraagt de gedeputeerde of hij het hiermee eens is en of hij actie onderneemt.