Bruggen worden een podium voor kunst

FRYSLAN - In 2018 krijgt Fryslân er met het project BRUG/BREGE/BRIDGE een prachtig podium voor kunst bij: de onderkant van brugdekken. De Friese Milieu Federatie laat, in samenwerking met diverse partners, in het vaarseizoen bruggen in de hele provincie behangen met kunst. Het leuke is dat iedereen daarvoor zijn of haar kunst mag insturen.

Dit project werd in 2016 al eens kleinschalig georganiseerd door de Friese Milieu Federatie in de regio Zuidwest Fryslân. Het was zo'n succes dat de federatie is gevraagd het in 2018 nogmaals te doen, nu op grote schaal. Zij doet dat met een groot aantal partners: Friese gemeenten, Provincie Fryslân, Stichting LF2018, Wetterskip Fryslân, Provinciale Waterstaat, Rijkswaterstaat, Sportvisserij Fryslân, Kunstacademie Friesland, Merk Fryslân, Energy Now!, Sense of Place, Van Hall Larenstein en It moaiste fan Fryslân.

Met BRUG/BREGE/BRIDGE is wachten voor de openstaande brug niet langer een frustratie, maar een belevenis. Voor professionele én amateurkunstenaars in Fryslân is dit tegelijkertijd dé kans op een expositie op een toplocatie.

Thema 'verbinding'

De ervaring is dat de kunst ook nog eens leidt tot gesprekken op en bij de brug. Symbolisch verbindt de brug natuur, cultuur, historie en het water. Het thema van de wedstrijd die de Friese Milieu Federatie hiervoor uitschrijft is dan ook 'verbinding'.

De oproep staat op de website van de Friese Milieu Federatie: www.friesemilieufederatie.nl. Tot 1 oktober 2017 kan iedereen zijn of haar kunst insturen. Een vakjury zal de mooiste en meest bijzondere werken selecteren. Deze werken komen in 2018 onder de geselecteerde bruggen te hangen, van april tot en met september 2018.