De 'Flirtino' van de Zwitserse treinenbouwer Stadler.
De 'Flirtino' van de Zwitserse treinenbouwer Stadler. Foto: Ingezonden

Arriva blijft op het spoor in het Noorden

LEEUWARDEN/HEERENVEEN - Meer treinen, meer zitplaatsen en hogere frequenties. Dat is wat de treinreizigers zullen merken op de regionale spoorlijnen in Fryslân en Groningen. Dit is het gevolg van de gunning van de nieuwe concessie aan Arriva, voor de jaren 2020 tot 2035.

De huidige treinen krijgen een grote opknapbeurt en daarnaast komen er nog 21 treinen extra bij. Daarvan zijn er achttien nieuw, van het Zwitserse type Flirtino, gebouwd door Stadler. Deze worden ingezet op het traject Leeuwarden-Groningen Europapark. Bij het remmen komt energie beschikbaar die bij het 'gas geven' weer wordt ingezet. Ze kunnen eventueel voor elektrische aandrijving worden omgebouwd.

Met de totale concessie is een omzet gemoeid van circa 1,6 miljard euro, aldus de verheugde directeur Anne Hettinga van Arriva. Hij trakteerde alle medewerkers van Arriva op een gebakje. In de nieuwe concessie rijdt per uur in beide richtingen een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden.

De nieuwe treinen worden "in de loop van 2020" ingezet, meldt Arriva. Vanaf december 2020 rijden ze van Leeuwarden door naar Groningen Europapark. Ook rijdt in de spits elk kwartier een trein tussen Leeuwarden en Sneek.