Marja Krans stapt op vanwege de Lawei

DRACHTEN - Wethouder Marja Krans (ChristenUnie) heeft vorige week haar ontslag ingediend bij de gemeenteraad van Smallingerland. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw over de vernieuwbouw van De Lawei.

Die uitspraak komt er op neer dat Lawei-directeur Stef Avezaath en de gemeente in het ongelijk zijn gesteld en bouwbedrijf Norel 'wint'. Avezaath kan nog in beroep gaan.

Krans in haar ontslagbrief aan de raad: "Aanleiding hiervoor is dat ik mijn politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheid wil nemen voor de nu bekende uitkomsten inzake het dossier De Lawei. Met het college en gemeenteraad hebben we destijds met de kennis van dat moment keuzes gemaakt om de ingrijpende vernieuwbouw van de Lawei af te kunnen ronden en daarmee ons gezamenlijk doel, een cultuurinstelling als warm kloppend hart in
Smallingerland toekomstbestendig en veilig te realiseren. Naar mijn opvatting is dat doel in
ieder geval bereikt."

De coalitie van PvdA, SP, D66 en ChristenUnie wil met elkaar verder. Er wordt een nieuwe
wethouder namens de ChristenUnie gezocht. Frappant is dat er nog voor de volgende raadsverkiezingen (maart 2018) enkele nieuwe collegeleden zitten: een nieuwe burgemeester (Tom van Mourik vervangt Tjeerd van Bekkum, die per 15 juli directeur is geworden van Culturele Hoofdstad LF 2018), Roel Haverkort die PvdA-wethouder Nieske Ketelaar vervangt en nu dus wethouder Marja Krans voor wie een vervanger wordt gezocht.