Kast Meijer laat verschillende bramensoorten zien op de bloei-excursie.
Kast Meijer laat verschillende bramensoorten zien op de bloei-excursie. Foto: Ingezonden.

Karst Meijer voorspelt uitstekend bramenjaar voor Brommels!

BOELENSLAAN - Bramenexpert Karst Meijer trok begin deze maand met honderd man het landschap bij Bed & Breakfast en Theeschenkerij 't Landschap in Boelenslaan in op zoek naar bloeiende bramensoorten. Deze Bramenbloei-excursie vormt traditiegetrouw het eerste jaarlijkse wapenfeit van het Wâldpyk Bramenfestijn Brommels! dat dit jaar plaatsvindt op 26 en 27 augustus.

Onder een stralende zon legden honderd mensen een prachtig uitgestippelde route af in het landschap bij Boelenslaan. Bramen expert Karst Meijer struinde met hen de elzensingels af op zoek naar bloeiende bramenstruiken. Karst vond er vele en liet de deelnemers de verschillen zien tussen de verschillende bramensoorten. In Nederland zijn er maar liefst zo'n tweehonderd bramensoorten te vinden. Op de excursie vond hij er elf. Karst zocht ook naar de soort Rubus frieslandicus in het bijzonder. Deze bramensoort was tot voor kort nog onbekend, maar Karst ontdekte deze soort tijdens de Bloei-excursie van twee jaar geleden en gaf hem de wetenschappelijke naam Rubus frieslandicus. "In deze excursie in het midden van De Friese Wouden, heb ik hem niet gevonden. Het lijkt erop dat deze nieuwe bramensoort alleen voorkomt in het noordelijk deel van De Friese Wouden, want hij is nergens anders nog gevonden", aldus Karst Meijer.

Elk jaar is de grote vraag of er een goed bramenjaar aan zit te komen met vele sappige bramen om te plukken. Aan de hand van de bloei van de vele bramensoorten die Karst Meijer op de Bloei-excursie tegenkomt, probeert hij een voorspelling te doen. Meijer: "Op basis van de vele kleine onrijpe bramen die we al gezien hebben, wordt het een uitstekend bramenjaar. Maar dan moeten we geen droogte krijgen, want dat zou zo maar roet in het eten kunnen gooien". De dag was een geslaagd voorproefje van wat komt op 26 en 27 augustus als Bramenfestijn Brommels! in het teken staat van volksverhalen. Brommels! doet dit in samenwerking met Stichting Dam Jaarsma. Een mooie aanvulling op de vele Brommels-activiteiten rondom de start van het bramenseizoen.

Na een volksverhaal kreeg B&B en Theeschenkerij 't Landschap in Boelensloane als eerste Bed & Breakfast van De Friese Wouden het Wâldpyk-keurmerk uitgereikt. De Bed & Breakfast van Jing en Gerben Land ligt in een nog volledig intact coulissenlandschap. Daarnaast heeft hun gastheerschap een hoge waardering en serveren ze zoveel mogelijk producten uit de streek. Eén daarvan is de Blauwe honingbes van Groothof Kwekerij, ook uit Boelenslaan. Groothof's Blauwe honingbes heeft diezelfde dag de landelijke erkenning als streekproduct uit De Friese Wouden gekregen. De kwekerij vormde het rustpunt op de route van de Bloei-excursie, waarna Tjitte Groothof ook zijn certificaat van Wâldpyk en Erkend Streekproduct kreeg overhandigd.