Koning Willem I, een statieportret van de in Augustinusga geboren kunstschilder Willem Bartel van der Kooi.
Koning Willem I, een statieportret van de in Augustinusga geboren kunstschilder Willem Bartel van der Kooi. Bron foto Museum De Fundatie.

Augustinusga cultureel
hoofddorp Achtkarspelen

AUGUSTINUSGA - Het dorp Augustinusga is officieel uitgeroepen als 'symbolisch' cultureel hoofddorp van de gemeente Achtkarspelen in 2018. De motie, ingediend door raadslid Theun Nicolai van de PvdA, werd onlangs door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

In het dorp zijn de voorbereidingen in volle gang om diverse culturele evenementen te organiseren in 2018. De projectgroep Portraits & Paradise wil de historische kunstschilder Willem Bartel van der Kooi weer tot leven brengen. In 2018 is het precies 250 jaar geleden dat deze dorpsgenoot in Augustinusga werd geboren. "Dat Stynsgea Kultureel Haaddoarp van onze gemeente wordt is voor ons een extra stimulans om onze plannen tot een succes te maken", zegt Henk Laanstra. Hij is samen met Anja Klok één van de initiatiefnemers. Het idee ontstond door Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018 waarbij de provincie Fryslân haar inwoners aanmoedigt ideeën in te dienen en ze uit te werken. "We willen onder andere een openlucht evenement, een sportief evenement en een culturele route door Stynsgea organiseren", vult Klok aan.

Daarnaast is de projectgroep met musea in overleg om beroemde werken van Willem Bartel van der Kooi te exposeren in het voorjaar van 2018. Verder zijn er plannen om de eerste raadvergadering van 2018 in Augustinusga te houden.