Expositie 'Koe op de kaart'

EARNEWALD - De mens en de koe zijn al meer dan tachtig eeuwen met elkaar verbonden. Ruim een eeuw van deze verbintenis is vastgelegd op een uniek medium: de prentbriefkaart. Verzamelaar Hans Miltenburg uit Tilburg heeft in de loop van de jaren ongeveer 10.000 prentbriefkaarten over koeien verzameld, die een uniek en historisch beeld geven van de rundveehouderij in alle delen van de wereld. In de expositie 'Koe op de Kaart' in het Fries Landbouwmuseum is een deel van deze collectie te zien.

De expositie laat het rund in al zijn specialiteiten zien. De innige band tussen rund en mens staat centraal. Er is veel veranderd in de periode van meer dan een eeuw dat de prentbriefkaart bestaat. Die historische veranderingen in de landbouw zijn ook op prentbriefkaarten vastgelegd: van het melken met de hand tot de melkrobot. Bedrijven maakten graag reclame door hun producten via de prentbriefkaart de wereld over te sturen.

Maar dat is niet alles. Het rund is naast een productiedier een uitstekend last- en trekdier en zelfs rijdier. Verschillende sporten en rituelen laten zien hoe de mens ook dit doet samen met het rund.

Welke boodschap zit erachter? Dat staat soms voorop op de kaart en is zelfs over de afbeelding geschreven. Soms staat het achterop gepriegeld om zo veel mogelijk te vertellen op dat ene kleine stukje aan de linkerkant. Leesbaar? Nauwelijks. Leuk? Jazeker. De expositie duurt tot en met 15 september.
www.frysklanboumuseum.nl