Museum 't Fiskershúske is gevestigd in oude vissershuisjes.
Museum 't Fiskershúske is gevestigd in oude vissershuisjes. Foto: ingezonden

Museum 't Fiskershúske en de aak WL19

MODDERGAT - In het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed), ligt in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat museum 't Fiskershúske.

In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden. Een bezoek aan museum 't Fiskershúske is een reis terug in de tijd.

Breng na het museum ook een bezoek aan het monument ter nagedachtenis aan de 'Ramp van Moddergat'. In 't Fiskershúske kunt u meer informatie vinden over deze ramp. Tijdens een noordwester storm in 1883 kwamen 83 vissers om. Van een van de vergane schepen, de WL19, een platbodem vissersschip van het type aak, is in de jaren 2003-2008 in Moddergat een replica gebouwd. Daarna is er met een enthousiaste groep vrijwilligers mee gevaren.

Nu wordt er flink aan de aak gewerkt. Groot onderhoud is na bijna tien jaar in het water noodzakelijk. Sinds 8 juli 2017 ligt de aak op het droge in Dokkumer Nieuwe Zijlen, zodat aan de onderkant van het schip gewerkt kan worden. Het breeuwwerk wordt vervangen en het dek wordt opnieuw waterdicht gemaakt.

Bezoekers aan de aak zijn van harte welkom. Met ruim 22 ton is het schip als zeer indrukwekkend te ervaren. Meer informatie over de aak vindt u op: www.facebook.com/wl19driegebroeders, meer informatie over 't Fiskershúske op:
www.museummoddergat.nl.