Tom van Mourik gaat 'terug' naar Drachten

DRACHTEN/LEEUWARDEN - Burgemeester Tom van Mourik (60, VVD) van Menameradiel wordt vanaf zaterdag 15 juli tijdelijk burgemeester van Smallingerland. Hij volgt partijgenoot Tjeerd van Bekkum op, die met ingang van die dag directeur wordt van Kulturele Haadstêd Leeuwarden/Fryslân 2018.

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft Van Mourik donderdag beëdigd. De benoeming geldt voor een periode van minimaal anderhalf jaar, meldt de provincie Fryslân. Na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar start de procedure voor de Kroonbenoemde burgemeester.
Van Mourik was ooit barkeeper in Drachten en keert dus in zekere zin terug. Hij was ook ambtenaar bij de gemeente Tytsjerksteradiel, raadslid in Leeuwarden, wethouder in Leeuwarden en op Vlieland en lid en VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten. Van Mourik woont in Leeuwarden en blijft daar ook wonen, maar denkt na over een tweede woonruimte in Drachten.

De commissaris heeft zich bij zijn zoektocht laten leiden door het profiel dat was opgesteld door de gemeenteraad van Smallingerland. Die wilde een 'complete' burgemeester, alsof die voor zes jaar zou zijn benoemd.