Appartementen in centrum van Harkema

HARKEMA - Het nieuwbouwproject met tien appartementen aan de Nijebuorren 11 van ondernemer Hendrik Atze Storm uit Harkema kan doorgaan. Dat vinden b. en w. van Achtkarspelen. Het college wijst twee zienswijzen tegen het project af als "ongegrond".

Twee omwonenden hadden ieder een zienswijze. De ene woont aan de noordkant van het beoogde nieuwbouwproject, de andere aan de oostkant. Beiden hebben aangegeven te vrezen voor verlies van privacy. Volgens het college is daar wellicht sprake van, maar niet in die mate dat het project niet door kan gaan. Wie in een dorpscentrum woont, heeft nu eenmaal minder privacy dan een bewoner aan de rand van een dorp, vinden b. en w.

Hoek Nijeborren en Nijkamp

De tien appartementen zijn gepland op de hoek van de Nijebuorren en Nijkamp. Ondernemer Hendrik Atze Storm beloofde aan de achterkant (noordkant) leilindes te planten, om zo toch wat meer privacy te bieden.
De nieuwe woningen komen aan de Nijebuorren meer naar voren dan het voormalige pand (apotheek), om zo voldoende parkeerruimte aan de achterkant mogelijk te maken. De zienswijze hiertegen is eveneens ongegrond verklaard.

'Waddenbalkon' bij gemaal Marrum

MARRUM - Donderdag 29 juni werd op de zeedijk bij Marrum een 'Waddenbalkon' geopend. Vanaf dit uitkijkpunt kunnen belangstellenden de bouw van het gemaal in de dijk en de ontwikkeling volgen van een zoet-zoutovergang op de grootste kwelder van Noordwest-Europa. De werkzaamheden zijn onderdeel van het project Vijfhuizen 'fan swiet nei sâlt' en geven een impuls aan de waterveiligheid, landbouw, vismigratie, natuurontwikkeling en recreatie in Noord-Fryslân.