Frysk kampioenskip Friese Stabij en Wetterhoun

WALTERSWALD - De rashondenverenigingen 'Onze Stabyhoun' en 'De Wetterhounvereniging Nederland' zijn twee jonge rashondenverenigingen die zich ten doel hebben gesteld de twee Friese hondenrassen te behouden. Ze houden een kampioenschap in Wâlterswâld.

Beide verenigingen werken goed samen en dit resulteert in de organisatie van het Tweede Open Frysk Kampioenschap Friese Stabij en Wetterhoun. Het kampioenschap is onderdeel van de Paardendagen (Boerendag) in Wâlterswâld. Op deze Boerendag (zaterdag 29 juli 2017) worden al een aantal andere Friese agrarische cultuurdragers gekeurd.

Dit zijn naast de (Friese) paarden, het Fries rundvee en de Friese geiten. De beide Friese hondenrassen passen prima in dit rijtje en als Friese (boerderij)honden zullen ze hun plek vinden op de Boerderijdag. De plaats van handeling, Wâlterswâld, is gelegen in een streek waar de Fryske hounen een lange geschiedenis hebben als (arbeiders) jachthond op hermelijnen, mollen en wezels. De bekende keurmeester Diana Striechel zal de Friese honden keuren.

Jan Hoogsteen, actief lid van beide verenigingen, kan aanvullende informatie geven: j.hoogsteen@knid.nl, tel 06-13587890 en 0511-441928.