'Splitsing' Caparis lijkt onvermijdelijk

DRACHTEN – Sociale werkvoorziening Caparis lijkt af te stevenen op een 'splitsing': de gemeenten Leeuwarden, Achtkarspelen en Oost- en Weststellingwerf willen 'er uit' (geen eigenaar meer zijn), de vier overige gemeenten willen Caparis behouden: Smallingerland, Tytsjerksteradiel, Opsterland en Heerenveen.

De Raad van Commissarissen schetst drie scenario's, waarvan de scenario's 2 en 3 overeenkomen met de 'splitsing'. Scenario 1 wordt een 'sterfhuisconstructie' genoemd, waarbij 'beschut werken binnen de Wet Sociale Werkvoorziening' geleidelijk geheel door de gemeenten zelf wordt uitgevoerd.

De 'herstructureringskosten' zijn voor scenario 1 het hoogst: ruim 6,1 miljoen euro. Voor scenario 2: ruim 3,2 miljoen en voor scenario 3 één miljoen euro. Een verschil tussen 'scenario 2' en 'scenario 3' is de positie van de vier 'uitstappers': die zijn in deze twee scenario's geen eigenaar meer, maar 'kopen' in scenario 2 nog wel WSW- en Participatiewetdiensten in bij Caparis, met uitzondering van 'groendiensten'. In scenario 3 worden Participatiewet-diensten niet meer bij Caparis ingekocht.

B. en w. van Smallingerland wijzen de 'sterfhuisconstructie' af, maar merken op, dat als er geen overeenstemming komt, dit misschien de enige overblijvende optie is. De raad bespreekt het op maandag 10 juli.

Alle gemeenten lijken af te willen van de huidige, ingewikkelde structuur (klant, lid van gemeenschappelijke regeling en bestuurder van naamloze vennootschap).