Pim van der Geest is voorzitter van de cliëntenraad van Nieuw Toutenburg. De raad zoekt nieuwe leden.
Pim van der Geest is voorzitter van de cliëntenraad van Nieuw Toutenburg. De raad zoekt nieuwe leden. Foto: Ingezonden

Cliëntenraadslid is niet altijd familielid van cliënt

NOARDBURGUM - Noorderbreedte is op zoek naar nieuwe leden voor de lokale Cliëntenraad. Wat houdt zo'n vrijwilligersfunctie eigenlijk in? Het blijkt niet meer te zijn zoals voorheen, dat de cliëntenraad bestaat uit familieleden van bewoners in zorginstellingen. Voorzitter Pim van der Geest geeft een toelichting.

Door: Karoline van den Donker

"Iedereen die affiniteit heeft met de zorg is welkom bij de cliëntenraad", zegt Pim van der Geest.
Misschien komt het doordat zorgbehoevenden tegenwoordig langer thuis wonen en er een groter beroep wordt gedaan op familie als mantelzorger, feit is dat er vanuit familie van bewoners te weinig mensen beschikbaar zijn voor de cliëntenraad. "Vandaar dat wij de vacature-advertentie plaatsten in jullie krant", zegt Van der Geest.

Onbekend vrijwilligerswerk

Het is een vrijwilligersfunctie die vrij onbekend is bij het publiek. "Men weet wel dat Noorderbreedte werkt met vrijwilligers om bijvoorbeeld met bewoners te gaan fietsen of handwerken, maar dat je ook beleidsmatig vrijwilligerswerk kan doen, weten veel mensen niet."

De locatie Nieuw Toutenburg van Noorderbreedte is een woonlocatie voor Korsakov-patiënten en een woonplek voor gerontopsychiatrische patiënten. Bennema State richt zich met name op zorg voor ouderen met dementie.

Beleid toetsen aan de eisen

"Deze mensen zijn in een dusdanige situatie belandt dat ze niet meer voor zichzelf kunnen opkomen. Dat doen de leden van de cliëntenraad voor hen. "Onze taak is het beleid van de zorginstelling toetsen en controleren met het doel de omstandigheden voor de cliënten zo aangenaam mogelijk te houden."

Vinger aan de pols

Eens per maand komt de cliëntenraad bij elkaar. De locatiemanager doet verslag van de stand van zaken met betrekking tot onderwerpen als veiligheid, gezondheid, hygiëne, recreatiemogelijkheden of bijvoorbeeld klachtenbehandeling", legt Pim van der Geest uit.

"Ook wordt ons gevraagd te adviseren over het eten. Dat is een stukje in het leven dat voor veel mensen erg belangrijk blijft.
Wij krijgen echter ook de begroting onder ogen, met de vraag onze visie te geven. Zijn wij het eens met de verdeling van het zorggeld? Of vinden we het belangrijk dat er bijvoorbeeld meer financiën worden vrijgespeeld voor hobby's van de korsakov-patiënten, voor wie actief blijven belangrijk is?"

Meepraten over nieuwbouw

Nu er nieuwbouw bij Nieuw Toutenburg komt, staat het beoordelen van en meepraten over de bouwplannen vaak op de agenda bij de cliëntenraad. "Het is onze taak signalen van de bewoners te ontvangen en te vertalen naar het management", vat Pim van der Geest samen. We zijn de spreekbuis voor de bewoners, hun waakhond wat betreft kwaliteit en dienstverlening."

Aanmelden

Belangstellenden voor een functie in de cliëntenraad kunnen contact opnemen met B. Renkema (0511 479 479) voor de locatie Nieuw Toutenburg of J. Brouwer (0511 457 900) voor de locatie Bennema State.