Buurtsportcoaches geslaagd

LEEUWARDEN - Friese gemeenten en Sport Fryslân willen dat meer mensen met een handicap gaan sporten en bewegen. Onder leiding van het Cios Heerenveen/Leeuwarden zijn acht buurtsportcoaches deze week geslaagd voor de cursus 'aangepast sporten'. Deze buurtsportcoaches gaan in de gemeenten mensen met een handicap helpen om de sport te vinden die zij leuk vinden. Het gaat om inwoners met een lichamelijke, verstandelijke, visuele, auditieve of chronische aandoening. De buurtsportcoaches zijn er ook om de sportverenigingen te ondersteunen om het aangepast sportaanbod in Friesland uit te breiden. In het najaar volgt een nieuwe cursus.

Zorgcomplex 't Daalders Plakje

DRACHTSTER COMPAGNIE - Zelfstandig zorgverpleegster Corrie de Boer gaat de stal bij haar woonboerderij in Drachtster Compagnie ombouwen tot zorgcomplex 't Daalders Plakje. Dit zorgcomplex is voor een kwetsbare groep mensen die niet meer in staat zijn om zelf de verzorging op zich te nemen. Het zorgcomplex gaat bestaan uit zes appartementen, een gezamenlijke woonkamer en eetruimte. Voor de verbouwing en inrichting van de stal was er een financieringsbehoefte van € 90.000. De financiering is verkregen door een succesvolle crowdfund-campagne via Collin Crowdfund. Hoewel Corrie de drijvende kracht binnen de onderneming is, wordt de continuïteit gewaarborgd door een team zelfstandigen dat al 6 jaar voor Corrie's Thuiszorg werkt. Daarnaast blijft men de zo gewaardeerde zorg in de omgeving als thuiszorg aanbieden.

LoQit innovatief bedrijf

DRACHTEN - De KvK presenteerde onlangs de MKB innovatie Top 100 2017. LoQit is door naar de volgende ronde en dit betekent dat LoQit bij de 100 meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf horen.

LoQit is het innovatieve elektronische lockerslot. Zo wordt het slot onder andere gebruikt in de kluisjes van het Bewegingscentrum in Drachten waar de kluisjes heel makkelijk geopend kunnen worden met de Technogym Key. Ook in de ROC Friese Poort in Drachten wordt gebruik gemaakt van het elektronische slot en kunnen studenten de kluisjes openen met hun smartphone. In september maakt de jury van de KvK de exacte notering in de MKB Innovatie Top 100 bekend. Dan wordt duidelijk welk bedrijf in 2017 de nummer 1 positie gaat innemen en zich het meest innovatieve bedrijf van Nederland mag noemen.

Nieuwe beademingstechniek

DRACHTEN - De Intensive Care (IC) van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is in april 2017 gestart met het toepassen van de zogenaamde NAVA-beademingstechniek (Neurally Adjusted Ventilator Assist, letterlijk vertaald: 'via het zenuwstelsel bijgestuurde ademhalingsondersteuning'. Deze techniek ondersteunt ernstig zieke IC-patiënten die aan de beademing liggen nauwkeuriger bij de ademhaling. Intensivist John Vogelaar: "We zijn nu nog beter in staat om onze patiënten maatwerk te bieden."

Patiënten die ondersteuning nodig hebben bij het ademen, krijgen deze ondersteuning van een beademingsmachine met behulp van een masker of via een buisje in de luchtpijp. Dit is afhankelijk van de ernst en de aard van de ziekte. "Bij de bestaande methode stellen we de machine zo in, dat de patiënt volgens vaste instellingen ademhalingsondersteuning krijgt als de machine in het beademingssysteem een ademhalingspoging van de patiënt meet. Doordat de ademhalingspoging pas in het circuit wordt opgemerkt, sluit de ondersteuning soms niet aan bij de behoefte van de patiënt en kan deze bijvoorbeeld te traag optreden, wat onnodige stress kan veroorzaken bij de patiënt", aldus Vogelaar. De NAVA-beademingstechniek laat de ademhalingsondersteuning wél naadloos aansluiten bij de vraag van de patiënt.