Friese dorpen staan centraal in het onderzoeksrapport 'Wie is aan de buurt'.
Friese dorpen staan centraal in het onderzoeksrapport 'Wie is aan de buurt'. Foto: Ingezonden

Op zoek naar slimme samenwerkingen

DRACHTEN - Bewoners krijgen en nemen steeds vaker de ruimte om zelf zaken in de straat, buurt of wijk te regelen. De regie ligt niet langer automatisch bij de woningcorporatie of de gemeente. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen schreven een rapport met aanbevelingen.

In het rapport 'Wie is aan de buurt?' blijkt dat veel initiatieven het versterken van onderlinge contacten in de buurt als doel hebben. Enthousiasme en waardering vanuit professionals blijken een grote steun. Dat vergroot het zelfvertrouwen van de bewoners en het draagt bij aan de betrokkenheid vanuit de omgeving.
In opdracht van woningcorporatie Accolade analyseerden de onderzoekers 82 bewonersinitiatieven in Drachten, Franeker, Heerenveen, Joure en Sneek. Het leverde een divers beeld op. De Friese initiatieven verschillen enorm en bewonersinitiatieven vragen dan ook om maatwerk. Niet ieder initiatief zit op hulp te wachten. Zo wel dan zoekt de ene groep beschikbare ruimte of materialen en het andere bijvoorbeeld een financiƫle bijdrage.

Woningcorporaties kunnen de krachten bundelen, adviseert het rapport. Bijvoorbeeld met andere partijen in de wijk, zoals welzijnsorganisaties en gemeenten. www.accolade.nl/wieisaandebuurt)